Wrzuć do mięsa mielonego zamiast cebuli i usmaż. Tak pysznych kotletów dawno nie jadłeś

Wrzuć do mięsa mielonego zamiast cebuli i usmaż. Tak pysznych kotletów dawno nie jadłeś

Dodano: 
Kotlety mielone z porem
Kotlety mielone z porem Źródło: Pixabay
Tradycyjne kotlety mielone już ci się znudziły? Zamień cebulę na inne popularne warzywo i zrób danie, które będzie rozpływać się w ustach. Ten przepis jest banalny.

Kotlety mielone w moim domu zawsze szybko znikają z talerzy. Niedawno zrobiłam je z nietypowym dodatkiem, a bliscy nie mogli wyjść ze zdumienia, gdy dowiedzieli się, co dokładnie jedzą. Do masy na soczyste kotlety wrzuciłam bowiem drobno pokrojonego pora, który został mi po ostatnim pieczeniu francuskiej tarty. Nie mogłam wymyślić lepszego zastosowania dla tego warzywa.

Jak zrobić smaczne kotlety mielone?

Wykonanie smacznego dania z mięsa mielonego z dodatkiem pora jest bardzo proste. Musisz połączyć rozdrobnioną łopatkę wieprzową z posiekanym porem i pozostałymi dodatkami. Z wyrobionej masy jeszcze formujesz zgrabne kotlety i smażysz je na złoto. Pamiętając o odpowiednim rozgrzaniu tłuszczu, uzyskasz soczystą potrawę, której smak na długo pozostanie w pamięci twojej i twoich bliskich.

Przepis: Kotlety mielone z porem

Pyszne danie z mięsa mielonego, idealne na obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
313 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 średni por
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy mięsnejMięso mielone wrzuć do miski. Dodaj do niego jajko, bułkę tartą oraz posiekanego i opłukanego z zanieczyszczeń pora. Wyrób starannie i dopraw masę solą oraz pieprzem.
  2. Formowanie i smażenie kotletów mielonychZ mięsnej masy formuj dość spore kotlety. Smaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu do czasu, aż z obu stron będą miały złoty kolor.

Jak podawać soczyste kotlety mielone z porem?

To mięsne danie najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Podaj do niego ugotowane ziemniaki oraz lekką, soczystą surówkę, np. z marchewki i jabłka lub z ogórka kiszonego. Przed ułożeniem soczystych kotletów na talerzu polecam jeszcze osuszenie ich z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Będą przyjemniejsze w odbiorze.

Inne warianty kotletów mielonych z dodatkiem pora

Jeśli masz ochotę, pora możesz wcześniej podsmażyć. Ja preferuję dodawanie surowego, bo jego smak jest wtedy bardziej wyrazisty. Inną opcją na złagodzenie warzywa i jego zmiękczenie jest przelanie go wrzątkiem. Gorącej wody użyj do opłukania pora po posiekaniu.

By kotlety mielone były bardziej aromatyczne, do mięsnej masy wsyp zioła. Smak pora podkreślą m.in. majeranek czy rozmaryn. Możesz też skorzystać z mieszanki ziół prowansalskich albo dodatków takich jak pieprz cayenne czy kmin rzymski. Każdy z wymienionych produktów w ciekawy sposób podkreśli zarówno smak pora, jak i wieprzowego mięsa mielonego.

Czytaj też:
Do mielonego mięsa dorzucam dwa pospolite warzywa. Kotlety smakują lepiej niż klasyczne
Czytaj też:
Do mielonego mięsa dodaję jeden aromatyczny składnik. Kotlety smakują, jak marzenie