Ta prosta sałatka ryżowa zawiera same zdrowe składniki. Możesz ją jeść bez wyrzutów sumienia

Ta prosta sałatka ryżowa zawiera same zdrowe składniki. Możesz ją jeść bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Sałatka ryżowa
Sałatka ryżowa Źródło: Shutterstock / marco mayer
Sałatki są idealne na przekąskę. Robi się je dość szybko i zjada z przyjemnością. Dziś pożywna, choć lekka sałatka, która wszystkim wyjdzie na zdrowie. Zawiera bowiem tylko wartościowe składniki.

Gdy mam ochotę na przekąskę, sięgam po owoce lub warzywa. Często też robię sałatkę z ich dodatkiem. Jest to pożywniejsza wersja przekąski, bo zwykle zawiera dodatek w postaci makaronu czy ryżu. Ten skrobiowy składnik stanowi doskonałe źródło energii i świetnie syci. Prosta sałatka jest dzięki temu w stanie zastąpić kolację czy lekki obiad. Dziś proponuję sałatkę z samych zdrowych składników, czyli z ryżu brązowego i warzyw.

Wartość odżywcza ryżu brązowego

Większość z nas najczęściej sięga po ryż biały długoziarnisty. Jest on bardzo popularny, dość szybko się gotuje i świetnie smakuje. Jednak istnieje ryż o wiele zdrowszy od ryżu białego. Jest nim ryż pełnoziarnisty, potocznie zwany ryżem brązowym. Ryż ten otrzymuje się przez częściowe oddzielenie zewnętrznej łuski z ziarna bezpośrednio po zbiorze. Dzięki temu, że ryż brązowy jest mniej oczyszczony, zawiera więcej cennych składników. W porównaniu z ryżem białym, jest więc bogatszy w: błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez i cynk. Ryż brązowy ma też niższy indeks glikemiczny od ryżu białego. Lepiej więc służy cukrzykom i osobom dbającym o zdrowie.

Jak zrobić zdrową sałatkę ryżową?

Ta prosta sałatka ryżowa ma wysoką wartość odżywczą. To dlatego, że zawiera same zdrowe składniki. Dodaję do niej bowiem najwartościowszy ryż oraz kilka warzyw, a całość skrapiam oliwą z oliwek.

Przepis: Sałatka z ryżem brązowym

Po tę pyszną i zdrową sałatkę sięgam nawet na diecie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 200 g ryżu brązowego
  • 3/3 szklanki marchewki mrożonej z groszkiem
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 młodej cukinii
  • kawałek pora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż opłucz. W garnku zagotuj ok. 2 szklanki wody. Dodaj do niej ryż i trochę soli, zagotuj. Gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 30 minut. Odcedź nadmiar wody. Ryż wystudź.
  2. Gotowanie warzywMrożone warzywa wsyp do garnka i zalej taką ilością wrzącej wody, by tylko je przykrywała. Całość zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące. Warzywa odcedź, wystudź.
  3. Krojenie warzywPor oczyść, drobno pokrój. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w małą kostkę. Cukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj, pokrój w niedużą kostkę.
  4. Wykańczanie sałatkiW misce umieść ryż, warzywa gotowane i surowe. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej oliwą, wymieszaj. Wskazówka: Do sałatki warto też dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki czy szczypiorek.

Jak gotować ryż brązowy?

Sięgając po ryż brązowy, trzeba pamiętać o tym, że wymaga on nieco dłuższego gotowania, niż ryż biały. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że ryż ten gotuje się ok. 30 minut. Jest to nawet dwa razy dłużej, niż w przypadku ryżu białego, jednak warto poczekać na smaczną porcję zdrowia.

Czytaj też:
Letnia sałatka ryżowa kusi kolorami i aromatem. Choć jest lekka, można się nią najeść
Czytaj też:
Ta sałatka z makaronem „ryżowym” to hit każdego przyjęcia w moim domu. Jej sekretem jest aromatyczny sos