Zupę grzybową robię tylko w taki sposób. Jeden dodatek u wielu osób budzi kontrowersje

Zupę grzybową robię tylko w taki sposób. Jeden dodatek u wielu osób budzi kontrowersje

Dodano: 
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
Jeśli myślisz o najlepszej zupie grzybowej z grzybów leśnych, to jest to grzybowa z makaronem czy z ziemniakami? Ten dylemat może podzielić Polskę na pół i ja też tu nie idę na żadne kompromisy.

Moja zupa grzybowa to zawsze grzybowa z ziemniakami. Taką zupę robiła moja babcia i zawsze zajadaliśmy się nią przez cały grzybowy sezon, ale i później, bo można ją przygotować również z grzybów suszonych. I będę szczera: nie rozumiem, jak można jeść grzybową z makaronem i nikt mnie jeszcze do tego nie przekonał (ale nie mówię, że nigdy się to nie wydarzy). Dlatego dziś dzielę się moim najlepszym przepisem na zupę grzybową z ziemniakami.

Jak zrobić grzybową z ziemniakami?

Najbardziej lubię robić taką zupę z samych podgrzybków lub mieszanki grzybów leśnych, w której są i podgrzybki, i borowiki, i maślaki, i koźlarze. Podgrzybki są intensywne w smaku i dają zupie ładny kolor, warto o tym pamiętać. Jeśli lubisz delikatniejsze grzyby postaw na borowiki szlachetne, popularnie nazywane prawdziwkami.

Przesmażenie grzybów z cebulką sprawia, że cała zupa ma potem wyjątkowy i intensywny aromat. Moja babcia czasem zalewała grzyby zamiast wodą, mięsnym bulionem. Ja wolę jednak grzybową w wersji wegetariańskiej. To grzybowa bardzo sycąca, bo daje się do niej sporo śmietany. Jeśli chcesz nieco obniżyć kaloryczność zupy, dodaj śmietanę 18 proc. lub dodaj jej mniej. Można też dodatek śmietany pominąć, a zupę łatwo można zabielić i zagęścić miksując w kubku część ziemniaków i pietruszki.

Przepis: Zupa z leśnych grzybów

Tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
318 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 750 ml wody
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówGrzyby pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, aż się lekko zeszkli. Dodaj masło oraz grzyby i duś wszystko razem. Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wszystko wodą i zagotuj.
  2. Robienie zupyDo zupy dodaj pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj śmietanę i dopraw całość w razie potrzeby.

Jak podawać zupę grzybową?

Ja lubię posypać zupę grzybową dużą ilością świeżej zieleniny, najchętniej posiekaną natka pietruszki, ale może to być również koperek czy szczypiorek. Zupę można zaserwować również z kleksem gęstej śmietany.

Warto wiedzieć, że zupę grzybową z ziemniakami można zamrozić. Ja często robię więcej takiej zupy i odkładam do zamrażarki kilka porcji na dni, kiedy mam ochotę na sycącą i dobrą zupę, ale nie mam czasu jej gotować.

Czytaj też:
Wielu Polaków popełnia ten błąd przy zbieraniu grzybów. To może się skończyć zatruciem
Czytaj też:
Kocham włoskie kopytka. Jesienią pyszne gnocchi robię z dodatkiem sezonowego warzywa

Źródło: smaki.pl