Czerwona soczewica to produkt, który szczególnie jesienią i zimą zawsze mam w kuchni. To właśnie z czerwonej soczwicy, która nie wymaga długiego gotowania, robię najlepszą rozgrzewającą zupę. To danie wystarcza mi zwykle za cały obiad, najczęściej też robię jej więcej, bo błyskawicznie znika z garnka.
Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy?
Sekretem tej zupy jest przesmażenie części składników na początku. To podkręca i wydobywa wszystkie aromaty i smaki. Dodając przyprawy, a szczególnie chili należy się kierować własnymi upodobaniami: jeśli lubisz bardzo ostre potrawy, możesz dodać więcej chili. Jeśli jednak lubisz jedynie lekko pikantne dania, możesz nieco zmniejszyć jej ilość.
Idealnie jeśli do zupy możesz dodać bulion warzywny (taki bulion można ugotować wcześniej i zamrozić w porcjach). Jeśli jednak nie mam bulionu, zalewam wszystkie składniki zwykłą wodą. Wówczas często dodaję do smaku jeszcze dwie pokrojone drobno gałązki selera naciowego.
Ważne jest, aby ziemniaki do zupy były pokrojone drobno. Wtedy zupa z soczewicy będzie gotowa już nawet po 15-20 minutach.
Przepis: Zupa z soczewicy
Warzywna zupa z czerwonej soczewicy.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 167 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki chili
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój w drobną kostkę, cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój na małe kawałki.
- Robienie zupyNa dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir, słodką paprykę i chili. Smaż chwilę. Dodaj soczewicę, wymieszaj, zalej wszystko wodą lub bulionem, dodaj ziemniaki. Gotuj, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Podawaj z natką pietruszki.
Jak podawać zupę z soczewicy?
Ja najbardziej lubię zupę z soczewicy z dużą ilością świeżej zieleniny. To zwykle natka pietruszki, jak w przepisie, ale może to być również kolendra, liście selera czy koperek. To jednocześnie dodatkowa porcja witamin, tak cenna w sezonie wzmożonych infekcji.
Do zupy z soczewicy można także dodać słodką śmietanę 30 proc. albo mleko kokosowe (bardzo polecam tę drugą opcję). Gotową zupę można również posypać prażonymi pestkami dyni, płatkami migdałów i skropić dobrą oliwą. Zupa z soczewicy może być również podawana z chrupiącymi grzankami albo posypana tartym, żółtym serem (np. cheddarem).
Czytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częsteCzytaj też:
Nie cukinia i nie ziemniaki. Genialne placki zrobisz z tego zapomnianego warzywa