Kogel-mogel to prosty i smaczny deser, który kojarzy mi się dzieciństwem. Pamiętam, że moja mama często go przygotowywała, bo nie wymagał wielu składników, ani tym bardziej pieczenia. Był za to słodki i nawet dość zdrowy. Pomijając cukier – którego i ta jest niewiele – smakołyk robi się z żółtka, które obfituje m.in. w niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego lecytynę, aminokwasy potrzebne do budowy białek organizmu, czy witaminy A, D, E i K. Zawarty w koglu-moglu tłuszcz pomoże też od razu w lepszym przyswojeniu tych witamin.
W prostym deserze z PRL-u znajdziesz też liczne pierwiastki takie jak np. cynk, magnez, wapń, fosfor czy żelazo, które m.in. pozytywnie wpłyną na kości, transport tlenu w organizmie czy metabolizm. Wybierz zatem świeże jajka i przygotuj dzieciom kogel-mogel. Na pewno będą zadowolone.
Jak zrobić kogel-mogel?
Wykonie prostego deseru PRL-u zajmuje chwilę. Wystarczy ubić żółtka z cukrem i połączyć je z mlekiem, by uzyskać puszystą i lekką niczym chmurka masę.
Przepis: Kogel-mogel
Prosty deser z PRL-u, który przypomina czasy dzieciństwa.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania
- Uszykowanie jajekŻółtka wlej do miski lub wysokiego naczynia. Ubij je z dodatkiem cukru.
- Robienie kogla-moglaMiksując cały czas masę z żółtkami, stopniowo wlej mleko. Kogel-mogel będzie gotowy, gdy całość nabierze puszystości. Przelej go do szklanek.
Jak podać prosty deser z PRL-u?
Kogel-mogel podaje się od razu po sporządzeniu. U mnie w domu nigdy chyba nie doczekał przełożenia do ładnej szklanki czy pucharków. Możesz to zrobić, żeby przysmak lepiej się prezentował. Udekorowanie go rurkami waflowymi czy świeżymi owocami też będzie dobrym pomysłem.
Inne warianty kogla-mogla
Smak prostego deseru z PRL-u możesz wzbogacić, wsypując do niego kakao, cynamon, odrobinę przyprawy piernikowej czy szczyptę wanilii. Dobrym pomysłem będzie również zamiana części cukru na cukier wanilinowy.
W wersji dla dorosłych możesz wlać do kogla-mogla nieco rumu lub brandy. Pamiętaj jednak, że alkohol szkodzi zdrowiu, może wchodzić w interakcje z lekami i nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu.
Czytaj też:
W PRL-u był to deser obowiązkowy. Przepis na najlepszą Wuzetkę mam z przepiśnika babciCzytaj też:
To ciasto było popularne w PRL-u. Babcia piekła je co tydzień w swoim prodiżu