Makaron z kiełbasą to pomysł na szybki i tani obiad. To ty decydujesz, jaką kiełbasę wykorzystasz, ale do jego zrobienia wystarczy najtańsza kiełbasa dobra do smażenia. Do tego, dokładnie tak jak za czasów studenckich, wystarczy dodać keczup i tarty żółty ser. Całość będzie gotowa w kilkanaście minut, dlatego to obiad idealny na dzień, kiedy chcesz się najeść, a nie masz czasu na stanie przy garach.
Jak zrobić makaron z kiełbasą?
Ważne jest, aby kiełbasę podsmażyć tak, aby wytopiła się z niej część tłuszczu. Jeśli kiełbasa jest bardzo tłusta, możesz pominąć dodatek oliwy. Kiedy kiełbasa się zrumieni, warto podlewać ją wodą z makaronu. Powstały płyn otuli gotowy makaron smakiem smażonej kiełbasy. Potem już tylko wystarcz dodać keczup, a na talerzu posypać całość żółtym serem, który roztopi się na gorącym makaronie. Gwarantujemy, że po porcji takiego makaronu nikt głodny od stołu nie odejdzie.
Przepis: Makaron z kiełbasą
Prosty i tani obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1115 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 4 kiełbasy do smażenia (np. śląskie)
- 4 łyżki keczupu
- 150 g tartego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 150 g pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKiełbasę pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Makaron wstaw do gotowania. Kiełbasę smaż, aż się zezłoci, na tym etapie możesz wrzucić na patelnię połówki pomidorków koktajlowych. W razie potrzeby podlej wszystko odrobiną wody z gotowania makaronu.
- Robienie daniaMakaron odcedź i wrzuć na patelnię. Wymieszaj wszystko i smaż chwilę, Dodaj keczup, dopraw sola i pieprzem. Podawaj od razu posypane żółtym serem.
Inne wersje makaronu z kiełbasą
Jeśli nie przekonuje cię dodatek keczupu do makaronu, dodaj do dania pomidorową passatę albo krojone pomidory w puszce (jak już kiełbasa się podsmaży). Do makaronu można dorzucić także świeżą bazylię albo listki szpinaku czy rukoli.
Podobne danie zrobisz też ze zwykłych parówek, ale też pokrojonego w kostkę boczku. Chodzi o to, żeby było budżetowo. Z tego samego powodu do makaronu najlepiej dodać tarte resztki serów, które mogą być już nawet lekko podeschnięte i niekoniecznie nadają się na kanapki. Tu sprawdzą się idealnie, a całe danie wpisze się także w ideę zero waste.
Rada: równie smaczne i sycące danie zrobisz z kopytkami, zamiast makaronu. Można do niego wykorzystać gotowe, kupne kopytka i wrzucić je na patelnię w momencie, kiedy kiełbasa zacznie się lekko rumienić.
Czytaj też:
Robię tanie kluski i zmieniam w pyszną zapiekankę. Przepis jest prosty, a danie smakuje genialnieCzytaj też:
Z szynki robię rewelacyjny, szybki gulasz. Każdy, kto go raz spróbował, prosi o przepis