Choć do dżemu najlepiej wykorzystać polskie, soczyste i dojrzałe brzoskwinie, to dodatek egzotycznego mango, które jest sekretnym składnikiem tego dżemu, sprawia, że możemy się przenieść, choć w myślach, do wspomnienia rajskich wakacji w tropikach. Ale ten dżem z brzoskwini i mango to nie tylko oryginalny smak. – Owoce te dostarczają również sporo błonnika, potasu, magnezu czy żelaza oraz innych prozdrowotnych składników roślinnych – podkreśla Natalia Dziok, ekspertka marki Crockpot, która jest autorką przepisu
Jak zrobić dżem brzoskwini i mango?
Do zrobienia tego dżemu z brzoskwini potrzebne są jedynie owoce, cukier, sok z cytryny i odrobina wody. Jednocześnie Natalia Dziok wskazuje, że zamiast wody można też wykorzystać owoce soki, najlepiej z mango lub brzoskwini, aby jeszcze bardziej podkręcić smak dżemu. Można też zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go ksylitolem. Warto próbować dżemu w trakcie przygotowań, aby decydować, czy ma odpowiednią dla nas słodkość (wiele zależy od samych owoców i ich kwasowości).
Dżem można przygotować tradycyjnie, gotując go długo w garnku (wówczas pracę najlepiej położyć na dwa podejścia i dwa gotowania), albo w wolnowarze. W przepisie podane są obie opcje.
Przepis: Dżem brzoskwini i mango
Pyszna propozycja na dżem do słoików na zimę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg brzoskwiń
- ½ kg mango
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
- ½ szklanki wody
Sposób przygotowania
- Robienie dżemuOwoce obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść wszystkie składniki garnku lub wolnowarze. W pierwszym przypadku rozłóż gotowanie na dwa dni i gotuj po 2-3 godziny każdego dnia na małym ogniu. W wolnowarze gotuj przez 2,5 godziny z pokrywką, a potem przez 2-3 godziny bez.
- Przekładanie do słoikówGotowy dżem możesz zblendować, aby uzyskać gładką konsystencję. Gorącą masę przelej do wyparzonych słoików i odstaw do ostygnięcia do góry dnem.
Jeśli włożysz gorący dżem do dobrze wyparzonych, czystych słoików i od razu zakręcisz, to nie ma potrzeby pasteryzacji. Dżem be problemu przetrwa w słoikach zimowe miesiące.
Jak wykorzystać dżem z brzoskwini i mango?
Jak podkreśla Natalia Dziok, dżem na bazie brzoskwini i mango to pyszna propozycja do pieczywa, gofrów, naleśników lub słodki dodatek do ciast. Dżem z brzoskwini można także dodawać do koktajli, owsianek czy ryżu i kasz na słodko. Świetnie sprawdzi się również jako składnik sosów do mięs, dodając im owocowego akcentu.
Czytaj też:
Najlepszy dżem bez cukru robię z działkowych winogron. Jest zdrowy i smakuje rewelacyjnieCzytaj też:
Przyjaciółka poczęstowała mnie pysznym dżemem. Powinna dostać medal za ten przepis