Placuszki twarogowe często goszczą w moim domu. Zdetronizowały nawet słodkie naleśniki oraz racuchy. Smakują doskonale. Są delikatne, miękkie i chrupiące. Wręcz rozpływają się w ustach. Zazwyczaj robię je z dodatkiem jabłek, które dodają im słodkawego smaku i przyjemnej wilgotności. Te placuszki podaję często na podwieczorek lub kolację. Sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły. Będą ciekawą i pyszną alternatywą dla kanapek.
Z czego zrobić placuszki twarogowe?
Podstawą placków twarogowych są: mąka, jajka i twaróg. Zazwyczaj dodaje się do nich także mleko. Można je jednak zastąpić kefirem, maślanką lub popularnym ostatnio skyrem. Należy również pamiętać o dodatku proszku do pieczenia, bez którego placki nie wyjdą puszyste. Ciasto na placki warto wzbogacić sezonowymi owocami, np.: jabłkami, śliwkami, nektarynkami. A po usmażeniu posypać je cukrem pudrem lub polać miodem. Te placki doskonale smakują na ciepło i zimno.
Jak przygotować placuszki twarogowe z jabłkiem?
Placuszki twarogowe można zrobić z różnego rodzaju twarogu. Ja jednak zazwyczaj sięgam po klasyczny klinek, a więc dość zwarty twaróg. Przed dodaniem do niego składników rozgniatam go tylko porządnie widelcem. Niewielkie grudki nie są wyczuwalne w plackach, a wręcz dodają potrawie ciekawszej struktury.
Przepis: Placuszki twarogowe z jabłkiem
Pożywne placuszki twarogowe z dodatkiem jabłka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 250 g półtłustego twarogu
- 2-3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski włóż twaróg, rozgnieć go widelcem, rozmieszaj z mlekiem. Dodaj jajka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Placuszki można podać na ciepło np. polane syropem klonowym lub wystudzone spakować do śniadaniówki.
Jak zrobić placuszki twarogowe w zdrowszej wersji?
Placuszki twarogowe możesz przygotować w jeszcze zdrowszej odsłonie. Wystarczy, że tradycyjną mąkę pszenną zastąpisz orkiszową pełnoziarnistą lub kokosową. Gdy natomiast chcesz obniżyć kaloryczność placuszków, usmaż je na patelni z nieprzywieralną powłoką, a wtedy zbędny będzie tłuszcz.
Czytaj też:
Te ekspresowe placki robię z dwóch składników. Nie ma w nich mąki, a są pyszne i sycąceCzytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję proste składniki i smażę puszyste placki. Wszystkim smakują