Dzięki temu śniadaniu chętnie sięgam po owsiankę. Mój pomysł na te zdrowe płatki jest genialny

Dzięki temu śniadaniu chętnie sięgam po owsiankę. Mój pomysł na te zdrowe płatki jest genialny

Dodano: 
Wytrawna owsianka z jajkiem, szynką i warzywami
Wytrawna owsianka z jajkiem, szynką i warzywami Źródło: Shutterstock / Timolina

Wytrawna owsianka niedawno zagościła u mnie po raz pierwszy. Przepis znalazłam w gazecie i byłam zaskoczona jego prostotą. Dotychczas zdarzyło mi się zjeść słodkie śniadania na bazie tych płatków, ale jakoś nie byłam do nich przekonana. Z pewną rezerwą podeszłam więc do wersji z warzywami, jajkiem i szynką. Cieszę się, że mimo wszystko postanawiam dać szansę temu z sycącemu śniadaniu. Nie zawiodłam się.

Jak zrobić wytrawną owsiankę na śniadanie?

Wykonanie owsianki z jajkiem, szynką i warzywami zajęło mi mniej niż kwadrans. Podobnie jak w przypadku słodkiej wersji potrawy, krótko podgotowałam płatki owsiane, tym razem delikatnie je soląc i dodając nieco pieprzu. Gdy zmiękły, przełożyłam je na talerz wraz z pokrojonymi dodatkami. Całość jeszcze oprószyłam dodatkową porcją pieprzu. Wyszło pysznie.

Przepis: Wytrawna owsianka z jajkiem, szynką i warzywami

Sycące śniadanie na słono, które pokocha całą rodzina.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
479

Składniki

  • 30 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 plastry szynki wieprzowej
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • 1/4 ogórka szklarniowego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówJajko ugotuj na twardo (8 minut). Ostudź, je obierz i przetnij na pół. Warzywa opłucz. Paprykę pokrój w paseczki, a ogórka w plasterki.
  2. Gotowanie wytrawnej owsiankiPłatki owsiane wsyp do garnuszka. Zalej je mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Gotuje przez 3-4 minuty. Przenieś na talerz i ułóż przygotowane dodatki. Oprósz wszystko pieprzem i udekoruj natką pietruszki.

Jak podać owsiankę z jajkiem?

Sycące śniadanie w postaci wytrawnej owsianki jest już posiłkiem kompletnym. Nie wymaga dodatków, a możesz go zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście preferuję wersje ogrzaną, taka dopiero co przygotowaną. Możesz jednak spakować całość w słoiczek lub szczelny pojemnik i zabrać w podróż lub do pracy.

Inne warianty wytrawnej owsianki

Sycące śniadanie z płatków owsianych będzie ciekawsze w smaku, gdy oprócz soli i pieprz dodasz do niego trochę kurkumy. Przyprawa przyjemnie rozgrzewa, nadaje delikatnej pikanterii i podkręca metabolizm. Będzie zatem sprzymierzeńcem osób na diecie. Warzywa w wytrawnej owsiance możesz oczywiście dowolnie podmieniać. Wykorzystuj różne kolory papryk, pomidora, ogórki małosolne lub kiszone, a za każdym razem przygotujesz nieco inną owsiankę z jajkiem i szynkę.

Jeśli chcesz, by danie było bezmięsne, pomiń szynkę lub zastąp ją warzywnym pasztetem. Plaster tego pieczonego wyrobu też będzie pasował do tej smacznej kompozycji. Świetną alternatywą, wciąż dostarczającą białka i cennych składników odżywczych, będzie ciecierzyca z puszki.

Czytaj też:
Wytrawna owsianka z jajkiem i awokado. Zdrowe śniadanie zrobisz w 15 minut
Czytaj też:
Do nocnej owsianki dodaj ten soczysty owoc. Genialne śniadanie na lato