Te pałki z kurczaka robią się niemal same. Wystarczą dwa rodzaje papryki i sól, aby mięso zyskało smak, a potem już tylko niespełna pół godziny na patelni. W tym czasie zdążysz przygotować surówkę i ziemniaki lub ryż – i cały obiad gotowy.
Jak zrobić pałki z kurczaka z patelni?
Pałki z kurczaka można w łatwy sposób przygotować na patelni. Doprawione mięso należy wrzucić na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z każdej strony, potem nieco zmniejszyć moc palnika i dusić pałki pod przykryciem. Jeśli widzisz, że mięso się zaczyna przypalać, możesz je odrobinę podlać wodą lub wytrawnym, białym winem (to dodatkowo przyspieszy ich przygotowanie). Aby skórka pozostała chrupiąca, na koniec zdejmij pokrywkę i trzymaj mięso na patelni, aż cały płyn odparuje.
Przepis: Pałki z kurczaka z patelni
Szybki przepis na pałki do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 524 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól
- 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania
- Szykowanie pałekPałki przełóż do miski, wlej 2 łyżki oleju, wymieszaj, dodaj przyprawy i natrzyj mięso.
- Smażenie pałekMięso wyłóż na rozgrzaną patelnię, smaż kilka minut z obu stron na złoto, duś pod przykryciem ok. 15-20 minut, na koniec zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Pałki z kurczaka w tej wersji świetnie smakują z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, ale można je też podać z ryżem, ulubioną kaszą albo frytkami. Do tego zaserwuj surówkę: np. z konserwowych ogórków, czerwonej czy białej kapusty, albo surówkę z marchewki. Będą tu także pasowały różnego rodzaju sałatki (np. z pomidorów i śmietany). Talerz z takim obiadem możesz dodatkowo udekorować posiekanym drobno szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Inne pomysły na pałki z kurczaka z patelni
Szybkie pałki z kurczaka z patelni możesz przyrządzić również z innymi przyprawami. Możesz też zmieniać proporcje papryki słodkiej i ostrej, aby otrzymać mięso o odpowiedniej dla siebie pikantności.
Zamiast papryk słodkiej i ostrej, możesz natrzeć mięso także curry oraz odrobiną chili (pieprz cayenne). Jeśli z kolei wolisz delikatniejsze, ziołowe smaki, wykorzystaj zioła prowansalskie albo suszone oregano. Dobrze się tu sprawdzą także gotowe mieszanki przypraw do mięs, jeśli lubisz ich używać.
Czytaj też:
Biorę pierś z kurczaka, cukinię i smakowitą kiszonkę. Obiad dla całej rodziny robię w kilka chwilCzytaj też:
Pałki z kurczaka zapiekam z aromatycznym ryżem. To mój patent na prosty jednogarnkowy obiad