Ciasto francuskie z jajkiem to szybkie do zrobienia danie, które najlepiej schrupać o poranku. To coś dla tych, którym znudziły się już tradycyjne jajecznice, jajka na miękko czy jajka sadzone. Podane w takiej wersji wyglądają i smakują rewelacyjnie.
Jak zrobić śniadaniowe tarty z ciasta francuskiego?
Do zrobienia minitart możesz użyć dowolnego, gotowego ciasta francuskiego. Jeśli zależy ci na jakości, zwróć uwagę na skład i wybierz takie na bazie masła (zwykle jest w marketach na dziale mrożonek i jest droższe od ciast na bazie tłuszczów roślinnych). Ciasto przed pieczeniem powinno być dobrze schłodzone.
Tarty z tego przepisu można zrobić również w foremkach na minitarty, ale też w foremkach na muffiny. Wówczas wystarczy wyciąć kwadraty lub koła z ciasta i powkładać je do foremek, posmarować (dzięki temu brzegi ładnie się błyszczą i mają apetyczny kolor). najlepiej do przepisu wykorzystać małe jajka (rozmiar S lub M).
Przepis: Minitarty z ciasta francuskiego
Idealne na śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 8 małych jaj
- 8 plasterków szynki
- 2 łyżki kaparów
- sól, pieprz
dodatkowo do smarowania ciasta:
- 1 jajko do smarowania ciasta
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie minitartKażdy płat ciasta francuskiego podziel na 8 równych części. W połowie wykrój foremką lub szklanką otwór. Całe kwadraty smaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i kładź na nich kwadrat z otworem, a jego brzegi również posmaruj jajkiem z mlekiem. W otwór włoż plasterek szynki, dociśnij i w powstałe „gniazdko” wbij jajko. Dopraw solą, pieprzem i posyp kaparami.
- Pieczenie minitartRozgrzej piekarnik do temperatury podanej na opakowaniu ciasta i zapiekaj minitarty ok. 20-25 minut.
Inne pomysły na ciasto francuskie z jajkiem
Nasze tarty z ciasta francuskiego to minitarty z jajkiem, szynką i kaparami. Te ostatnie świetnie przełamują smaki, ale nie są tu obowiązkowym dodatkiem. Do jajek i szynki możesz dołożyć np. posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę kolorową paprykę albo połówki pomidorków koktajlowych. Do każdej minitarty można też włożyć plasterek sera lub kawałki serów pleśniowych lub fety.
Gotowe tarty z ciasta francuskiego możesz udekorować listkami świeżej bazylii, posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub zaserwować na liściach rukoli albo szpinaku. Doskonałym dodatkiem do ciasta francuskiego z jajkiem są świeże pomidory. Wystarczy pokroić pomidory na kawałki, skropić dobrą oliwą, doprawić solą i pieprzem i podawać razem z minitartami.
Czytaj też:
Zamiast biegać do piekarni, zrób najlepsze bułki w domu. Sprawdzony przepis na bułeczki śniadanioweCzytaj też:
Zapiekanki śniadaniowe zrobisz w 15 minut. Wystarczy, że masz w domu bułki i jajka