Żeby upiec smaczne, domowe ciasto, nie trzeba kupować drogich składników i spędzać wielu godzin w kuchni. Ciasto cytrynowe z poniższego przepisu jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Możesz zrobić je z pomocą robota kuchennego lub w tradycyjny sposób, czyli w makutrze, choć w tym przypadku, przygotowanie ciasta wymaga znacznie więcej wysiłku.
Jak zrobić ciasto cytrynowe?
Ciasto cytrynowe z mojego przepisu to tzw. ciasto ucierane, które niezbyt mocno wyrasta, bo nie zawiera proszku do pieczenia. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij jajka i masło z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta.
Ilość cukru i soku z cytryny możesz modyfikować, dopasowując smak wypieku do indywidualnych preferencji. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałem, zmniejszając ilość cukru z 1,5 do 1 szklanki. Na taką ilość cukru dodaję 1/3 szklanki soku z cytryny i skórkę otartą z 2 średnich cytryn. Takie proporcje pozwalają upiec ciasto o kwaskowatym posmaku i intensywnym aromacie.
Testowałem przepis z użyciem kilku różnych form do pieczenia. Idealną konsystencję będzie miało ciasto, które upieczesz w średniej wielkości formie prostokątnej o wymiarach 24 x 24 cm.
Przepis: Ucierane ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe jest delikatne i wilgotne.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
Na ciasto:
- 1 kostka masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- skórka otarta z 2 średnich cytryn
Na lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. 2 cytryny do ciasta starannie wyszoruj szczoteczką sparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha. Na tarce o małych oczkach zetrzyj jedynie żółtą część skórki – znajdująca się pod nią biała warstwa jest gorzka. Z pozbawionych skórki cytryn wyciśnij sok. Cytrynę do lukru też wyszoruj, sparz, wytrzyj do sucha. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Odmierz potrzebną ilość cukru i wybij jajka do miseczki.
- Przygotowanie ciastaMiękkie masło przełóż do misy robota kuchennego lub makutry. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Do masła z cukrem dodawaj po 2 całym jajku i miksuj/ucieraj do momentu połączenia się składników. Kolejne jajka dodawaj, nie przerywając ucierania. Do masy stopniowo wlewaj sok z cytryny i dodawaj skórkę cytrynową. Miksuj lub mieszaj ręcznie do połączenia się składników. Do misy dodaj mąkę. Wmieszaj ją za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Mieszaj ciasto jedynie do połączenia się składników.
- PieczenieWyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego wierzch łyżką lub szpatułką. Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw ciasto do gorącego urządzenia i piecz do suchego patyczka – około 30 minut. Upieczone ciasto cytrynowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie lukru i dekorowanieCukier puder przełóż do miseczki i połącz z sokiem z cytryny. Wymieszaj łyżką, rozcierając grudki. Lukier powinien mieć gładką, półpłynną konsystencję. Wskazówka: żeby wzbogacić smak lukru, możesz do niego dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłóż lukier, rozprowadź go cienką warstwą i poczekaj, aż zastygnie.
Ja do dekoracji wypieku używam aromatycznego lukru cytrynowego oraz skórki otartej z cytryny. Możesz zrezygnować z dodawania lukru i udekorować ciasto cukrem pudrem lub podać bez dodatków. Też smakuje wyśmienicie.
Wskazówka: bazując na powyższym przepisie, możesz również upiec ciasto o smaku pomarańczowym. Wystarczy, że zastąpisz sok i skórkę otartą z cytryny sokiem i skórką otartą z pomarańczy. W tym przypadku polecam zmniejszyć ilość cukru do 3/4 szklanki. Wyśmienicie smakuje również ciasto z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny i limonki w proporcji 1:1.
Jak podawać puszyste ciasto cytrynowe?
Gdy lukier zastygnie, pokrój ciasto na kwadraty. Każdą porcję posyp odrobiną skórki otartej z cytryny. Możesz również do dekoracji ciasta cytrynowego użyć listków mięty lub melisy oraz świeżych owoców np. jagód, jeżyn, malin lub poziomek.
Czytaj też:
Biorę maślankę i dwa sezonowe owoce. Już po godzinie zajadam się pysznym ciastemCzytaj też:
W PRL-u był to deser obowiązkowy. Przepis na najlepszą Wuzetkę mam z przepiśnika babci