Ten sos ożywi smak twoich potraw. Jego autor powinien dostać medal za połączenie tych produktów

Ten sos ożywi smak twoich potraw. Jego autor powinien dostać medal za połączenie tych produktów

Dodano: 
Chutney jabłkowy
Chutney jabłkowy Źródło: Shutterstock / HC Fotostudio
Chutney jabłkowy jest prawdziwą uczta dla podniebienia. Ten aromatyczny sos z jabłek robi się w chwilę, a świetnie podkreśli smak wielu dań. Musisz spróbować.

Chutney jabłkowy w moim domu przyjął się od razu. Ten sos z jabłek ma nietuzinkowy smak i trochę obawiałam się reakcji moich bliskich. Jednak od pierwszej okazji do zjedzenia minęło już sporo czasu, a oni wciąż dodają go do swoich przekąsek i pytają o obiad z jego udziałem. Co ich w chutney urzekło? Myślę, że bogaty smak, na który wpłynęła historia.

Czym jest chutney i skąd pochodzi?

Chutney to wywodzący się z Indii sos, który zwykle robiony jest z owoców, warzyw, octu, cukru i przypraw. Wytwarzanie go było sposobem na za konserwowanie żywności, a każdy region Indii miał swoje własne, unikalne przepisy na ten sos. W Europie chutney pojawił się za sprawą brytyjskich kolonistów. Podczas pobytu w Indiach pokochali oni ten pikantny sos i zabrali go ze sobą do ojczyzny. Nic dziwnego, skoro chutney charakteryzują gęsta konsystencja, bogaty smak i niezliczone możliwości zastosowania. Wersja z jabłkiem jest najpopularniejszą i znaną już niemal na całym świecie odsłoną tego smakowitego dodatku.

Ma wyjątkowo przyjemny słodko-kwaśno-ostry smak, który fantastycznie podkreśla smak wielu dań. Wykonanie natomiast jest niemalże błyskawiczne, więc trzeba spróbować. Zwłaszcza że cena składników też nie jest wygórowana.

Jak zrobić chutney jabłkowy?

Sos z jabłek przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy, że sporządzisz syrop cukrowo-octowy z dodatkiem przypraw i poddusisz w nim jabłka oraz cebulę. Owoce na chutney wcześniej zmieszaj jeszcze z odrobiną soku z cytryny, a zachowasz ich kolor i przełamiesz delikatnie słodki smak. Całość możesz zamknąć w słoikach i cieszyć się tym niebagatelnym dodatkiem przez dłuższy czas.

Przepis: Chutney jabłkowy

Pyszny sos z jabłek, który podkreśli smak wielu dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
198 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g jabłek
  • 2 średnie cebule
  • 250 ml octu winnego
  • 200 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówImbir obierz, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Wrzuć do dużej miski, wymieszaj je z sokiem z cytryny i przykryj naczynie talerzem.
  2. Robienie chutneyDo garnka wlej ocet. Wsyp cukier i zagotuj. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Wtedy wrzuć cynamon oraz imbir. Wymieszaj i gotuje 5-6 minut. Wrzuć jabłka i cebulę. Podgrzewaj jeszcze 8-10 minut. Przenieś do czystych słoików.
  3. Pasteryzowanie sosuSłoiki z chutney przenieś do wyłożonego ściereczką garnka. Wlej wodę do ¾ ich wysokości i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 minut. Wyjmij przetwory na blat. Ostudź i przenieś do spiżarki.

Z czym podawać chutney jabłkowy?

Sos z jabłek doskonale pasuje do pieczonych mięs np. do wieprzowiny czy drobiu. Jego bogaty smak znakomicie podkreśla też smak serów. Podaj go z brie czy camembertem, a jedzący od razu się zachwycą.

Chutney jabłkowym możesz również posmarować grzanki lub kanapki z ulubioną wędliną czy warzywami. Sos z jabłek sprawdza mi się także jako dodatek do burgerów czy urozmaicenie smaku lekkich letnich sałatek.

Czytaj też:
Tę pastę warzywną poznałam podczas urlopu na Bałkanach. Robię spory zapas i wykorzystuję do kanapek i mięs
Czytaj też:
Duszę pomidory z sezonowym owocem i zamykam w słoiku. Ten sos to prawdziwy hit w moim domu