Kroję mięso w kostkę, nadziewam i piekę. To najszybszy sposób na sycące, pyszne danie

Kroję mięso w kostkę, nadziewam i piekę. To najszybszy sposób na sycące, pyszne danie

Dodano: 
Szaszłyki wieprzowe
Szaszłyki wieprzowe Źródło: Shutterstock / Sunny Forest
Masz ochotę na mięsny posiłek, który da się błyskawicznie przyrządzić? Proponuje przygotować szaszłyki, które można upiec na grillu lub w piekarniku. Dzięki temu, że kawałki mięsa są małe, nie wymagają długiej obróbki termicznej.

Szaszłyki kojarzą się z wyjątkowymi okazjami lub z grillem. Ja jednak robię je najczęściej wtedy, gdy na szybko chcę przygotować mięsny posiłek. Czasem jest to obiad, czasem wczesna, sycąca kolacja. Mięso wystarczy tylko pokroić, doprawić i nadziać na szpadki. Przyznam, że często nawet nie trzymam mięsa w marynacie, a i tak wychodzi smaczne i miękkie. Tak rozdrobnione mięso piecze się naprawdę szybko, a smakuje doskonale.

Z jakiego mięsa można zrobić szaszłyki?

Na szaszłyki najlepiej wybrać delikatne mięso, takie jak pierś z kurczaka czy polędwiczki wieprzowe. Takie mięso piecze się bardzo szybko. Trzeba jednak uważać, by go nie przepiec, bo wyjdzie suche. Jak dla mnie idealnym mięsem na szaszłyki jest karkówka wieprzowa. Zawiera sporo tłuszczu, który zwiększa soczystość szaszłyków i chroni je przed wysuszeniem. Doskonałe w smaku są też szaszłyki jagnięce, jednak cena tego mięsa jest mało przystępna.

Jak zrobić mięsne szaszłyki?

Na szaszłyki mięso trzeba pokroić w plastry o grubości 3-4 cm, a potem pokroić je w kostkę. Następnie mięso można zamarynować lub jedynie doprawić. Wszystko zależy od tego, ile macie czasu na przygotowanie szaszłyków. Jednak nawet gdy tylko doprawicie mięso, szaszłyki i tak wyjdą smaczne i miękkie.

Przepis: Mięsne szaszłyki

Szaszłyki z karkówki pieczone w piekarniku lub na grillu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g karkówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • papryka mielona słodka i ostra

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i doprawianie mięsaMięso opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Oprósz je solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj jogurt, musztardę, miód, zmiażdżony czosnek, trochę papryki, soli i pieprzu. Marynatą polej mięso, wymieszaj, odstaw na przynajmniej pół godziny.
  2. Pieczenie szaszłykówCebulę obierz, pokrój w spore piórka. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałek mięsa i cebuli. Szaszłyki ułóż na siatce z piekarnika, zawieszonej nad blachą. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Możesz je też piec ok. 20 minut na grillu, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się upiekły.

Z czym podać mięsne szaszłyki?

Mięsne szaszłyki pieczone w piekarniku lub grillu można podać z chlebem, pieczonymi ziemniakami czy frytkami. Wszystko zależy od tego, czy planujesz je na kolację, czy na obiad. Warto też zaserwować do nich sos, który zwiększy soczystość potrawy. Może to być gotowy sos np. BBQ czy sos chili. Dobrze też sprawdzi się sos jogurtowo-czosnkowy albo sos pieprzowy. Zdrowym dopełnieniem mięsnego posiłku będzie porcja warzyw. Tu świetnie sprawdzą się warzywa grillowane oraz lekkie surówki.

Czytaj też:
Nadziałam na szpadki typowo polskie składniki. To najlepsze szaszłyki z grilla, jakie jadłam
Czytaj też:
Te lekkie i proste szaszłyki robią furorę na imprezach z grillem. Znikają przed kiełbasą i karkówką