Szaszłyki kojarzą się z wyjątkowymi okazjami lub z grillem. Ja jednak robię je najczęściej wtedy, gdy na szybko chcę przygotować mięsny posiłek. Czasem jest to obiad, czasem wczesna, sycąca kolacja. Mięso wystarczy tylko pokroić, doprawić i nadziać na szpadki. Przyznam, że często nawet nie trzymam mięsa w marynacie, a i tak wychodzi smaczne i miękkie. Tak rozdrobnione mięso piecze się naprawdę szybko, a smakuje doskonale.
Z jakiego mięsa można zrobić szaszłyki?
Na szaszłyki najlepiej wybrać delikatne mięso, takie jak pierś z kurczaka czy polędwiczki wieprzowe. Takie mięso piecze się bardzo szybko. Trzeba jednak uważać, by go nie przepiec, bo wyjdzie suche. Jak dla mnie idealnym mięsem na szaszłyki jest karkówka wieprzowa. Zawiera sporo tłuszczu, który zwiększa soczystość szaszłyków i chroni je przed wysuszeniem. Doskonałe w smaku są też szaszłyki jagnięce, jednak cena tego mięsa jest mało przystępna.
Jak zrobić mięsne szaszłyki?
Na szaszłyki mięso trzeba pokroić w plastry o grubości 3-4 cm, a potem pokroić je w kostkę. Następnie mięso można zamarynować lub jedynie doprawić. Wszystko zależy od tego, ile macie czasu na przygotowanie szaszłyków. Jednak nawet gdy tylko doprawicie mięso, szaszłyki i tak wyjdą smaczne i miękkie.
Przepis: Mięsne szaszłyki
Szaszłyki z karkówki pieczone w piekarniku lub na grillu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 600 g karkówki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka mielona słodka i ostra
Sposób przygotowania
- Krojenie i doprawianie mięsaMięso opłucz, osusz, pokrój w dużą kostkę. Oprósz je solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj jogurt, musztardę, miód, zmiażdżony czosnek, trochę papryki, soli i pieprzu. Marynatą polej mięso, wymieszaj, odstaw na przynajmniej pół godziny.
- Pieczenie szaszłykówCebulę obierz, pokrój w spore piórka. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałek mięsa i cebuli. Szaszłyki ułóż na siatce z piekarnika, zawieszonej nad blachą. Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza. Możesz je też piec ok. 20 minut na grillu, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się upiekły.
Z czym podać mięsne szaszłyki?
Mięsne szaszłyki pieczone w piekarniku lub grillu można podać z chlebem, pieczonymi ziemniakami czy frytkami. Wszystko zależy od tego, czy planujesz je na kolację, czy na obiad. Warto też zaserwować do nich sos, który zwiększy soczystość potrawy. Może to być gotowy sos np. BBQ czy sos chili. Dobrze też sprawdzi się sos jogurtowo-czosnkowy albo sos pieprzowy. Zdrowym dopełnieniem mięsnego posiłku będzie porcja warzyw. Tu świetnie sprawdzą się warzywa grillowane oraz lekkie surówki.
Czytaj też:
Nadziałam na szpadki typowo polskie składniki. To najlepsze szaszłyki z grilla, jakie jadłamCzytaj też:
Te lekkie i proste szaszłyki robią furorę na imprezach z grillem. Znikają przed kiełbasą i karkówką