Ta cukinia do słoików jest banalna w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Sekretem jest jeden dodatek

Ta cukinia do słoików jest banalna w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Sekretem jest jeden dodatek

Dodano: 
Cukinia z rozmarynem
Cukinia z rozmarynem Źródło: Shutterstock / Aneta_Gu
Cukinia z rozmarynem jest pyszna, a pachnie wręcz obłędnie. Zrobisz ją szybko i podasz na wiele sposobów. Spróbuj koniecznie.

Cukinia do słoików nie musi być nudna. W moim przepisie do lekkiej zalewy z dodatkiem octu dodaję gałązki świeżego rozmarynu. Nadają one warzywnym słupkom niesamowitego aromatu. Moja rodzina pokochała ten smakołyk od pierwszego spróbowania. Nie dziwię się – wychodzi tak dobry, że palce lizać.

Jak zrobić pyszną cukinię do słoików?

Wykonanie cukinii z rozmarynem jest niesamowicie proste. Bierzesz warzywo i kroisz je w słupki. Potem gotujesz krótko w prostej zalewie z dodatkiem gałązek rozmarynu. Na koniec całość przenosisz do wyparzonych słoików z nieuszkodzonymi pokrywkami i pasteryzujesz. Prawda, że banalne? A ogródkowe zapasy się nie zmarnują.

Przepis: Cukinia z rozmarynem

Aromatyczne słupki cukinii w zalewie idealne jako przekąska i dodatek do dań głównych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 1 litr wody
  • 200 ml octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywCukinię umyj, osusz i pokrój w słupki. Czosnek pozbaw łupin, potnij w plasterki. 4 gałązki świeżego rozmarynu opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Robienie zalewyDo dużego garnka wlej wodę. Dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, rozpuszczając przyprawy.
  3. Wykonanie cukinii do słoikówCukinię wrzuć do wrzącej zalewy. Gotuj przez 5 minut. Następnie całość przenieś do czystych słoików, dolewając po trosze octu do smaku. Naczynia zakręć.
  4. Pasteryzacja przetworówSłoiki ustaw w wyłożonym ściereczka garnku. Wlej wodę do 3/5 wysokości. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wystudź i przenieś do spiżarki.

Jak podać cukinię z rozmarynem?

Słupki cukinii wyśmienicie smakują nawet solo. Ja lubię je posypać zdrowymi pestkami słonecznika i w takiej postaci zjeść, popijając szklanką kefiru czy maślanki. Możesz też wrzucić je do ulubionej sałatki lub podać do obiadu złożonego z kotletów i ziemniaków lub kaszy.

Cukinia z rozmarynem to także świetny towarzysz dań z grilla. Jej rześki i lekko ziołowy smak idealnie komponuje się z mięsnymi kaskami przyrządzonymi na ruszcie. Podkreśli też smak mięs pieczonych w piekarni, również twoich ulubionych wędlin.

Inne warianty słupków cukinii

Jeśli lubisz delikatne smaki i zależy ci na wydobyciu z cukinii jej subtelnej słodyczy, pomiń czosnek i pieprz. Z samym rozmarynem uzyskasz bardzo łagodną wersję cukinii do słoików, która także będzie pasowała na wiele okazji.

Bardziej wyrazistą wersję z kolei przygotujesz, dodając do zalewy ocet spirytusowy 10% zamiast octu winnego. Jeśli się na to zdecydujesz, polecam wlać go do zalewy w garnku. Smak wyrobu wzmocni też cebula. Pokrój ją w cienkie piórka i także dodaj do gotowanego płynu.

Czytaj też:
Ta marynowana cukinia to hit w moim domu. Co roku muszę zrobić choć kilka jej słoików
Czytaj też:
Tego sosu z cukinią nie może zabraknąć w mojej spiżarni. To tani i dobry dodatek do obiadów