Jedzenie ciągle takich samych kanapek może się każdemu znudzić. Zwykłe pieczywo, masło, do tego plasterek żółtego sera lub szynki. Jednym słowem nic szczególnego, by mieć na to prawdziwą ochotę. Sytuacja może się jednak diametralnie zmienić, gdy zmienimy chociażby smarowidło do pieczywa. Dziś jednak nie będę robić żadnej pasty, a ze zwykłego masła przygotuję wyborny dodatek do chleba i bułek. Masło to ma też inne, ciekawe zastosowania.
Jak odmienić smak zwykłego masła?
Masło to niewątpliwie najpopularniejsze smarowidło do pieczywa. Jego smak można uatrakcyjnić mieszając je z dodatkami. Oto kilka smacznych pomysłów.
- Zmiękczone masło wymieszaj ze zmiażdżonymi 1-2 ząbkami czosnku. Możesz też do niego dodać świeżej, posiekanej natki pietruszki.
- Jeśli chcesz zrobić masło ziołowe, wykorzystaj posiekaną bazylię, koperek czy szczypiorek.
-
Niezwykle aromatyczne jest masło cytrynowe. By je przygotować, wystarczy połączyć masło z odrobiną skórki i soku z cytryny.
-
Szybkim sposobem na odmienienie smaku masła, jest doprawienie go papryką mieloną słodką i ostrą.
- Ciekawym pomysłem jest masło z dodatkiem posiekanych filecików anchois. Można też do niego dodać posiekane kapary, a całość doprawić sokiem z cytryny.
Jak zrobić masło pomidorowe?
Niezwykle ciekawym pomysłem na odmienienie smaku masła, jest dodanie do niego posiekanych, suszonych pomidorów. Są one pełne smaku i aromatu, więc smarowidło momentalnie zamienia się w pyszny dodatek do pieczywa i nie tylko.
Przepis: Masło pomiodorowe
Masło z dodatkiem suszonych pomidorów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 100 g masła
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMasło pozostaw w temperaturze pokojowej, by zmiękło. Suszone pomidory osącz z oliwy i drobno posiekaj. Jeśli są bardzo twarde, możesz je namoczyć w ciepłej wodzie i posiekać po dokładnym osączeniu. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Ucieranie masłaDo miękkiego masła dodaj posiekane pomidory i czosnek. Dołóż też koncentrat pomidorowy, odrobinę soli i pieprzu, całość dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładką masę. Masło schłodź w lodówce.
Wskazówka: Do masła można też dodać posiekaną bazylię, oregano lub tymianek.
Do czego wykorzystać masło pomidorowe?
Masło pomidorowe jest doskonałe do smarowania pieczywa. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem typu ciabatta, bagietka. Dobrze też będzie komponowało się z pełnoziarnistym albo razowym chlebem. Można je podawać na grzankach czy tostach. Jednak możliwości tego masła są o wiele większe. Doskonale sprawdzi się ono jako dodatek do grillowanych warzyw i mięs. Można nim też aromatyzować makarony i sosy.
Czytaj też:
Tę pyszną pastę zjadłam ostatnio w libańskiej restauracji. Szef kuchni wyjawił mi przepisCzytaj też:
Zielona pasta jajeczna znika u mnie w jeden dzień. Miksuję kilka składników i gotowe