Gdy latem tracę energię, piję tę pożywną kawę. Błyskawicznie stawia mnie na nogi

Gdy latem tracę energię, piję tę pożywną kawę. Błyskawicznie stawia mnie na nogi

Dodano: 
Kawa mrożona bananowa
Kawa mrożona bananowa Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Zbyt wysoka temperatura sprawia, że szybciej się męczymy i tracimy energię. By powrócić do formy wystarczy wypić kawę. Jednak nie taką klasyczną, a orzeźwiającą z pożywnym dodatkiem. Może zastąpić deser.

Po kawę zwykle sięgamy rano, by się obudzić. Jednak w południowych krajach napój ten wypijany jest też po obiedzie. Dostarcza bowiem energii i doskonale orzeźwia. Włosi na przykład piją wtedy espresso. Trzy łyki mocnej kawy błyskawicznie stawiają bowiem na nogi. My proponujemy wypić kawowy napój zamiast deseru, w każdym razie przed godziną 17. Potem może bowiem utrudniać zasypianie i zaburzać sen. Zwłaszcza osobom rzadko pijącym kawę.

Zimna kawa na orzeźwienie

Choć kawa sama w sobie jest orzeźwiająca, to w upalne dni o wiele lepiej smakują zimne napoje. I w takiej wersji również można podać kawę. By zrobić kawę mrożoną, wystarczy zaparzoną kawę dobrze schłodzić i podać z kostkami lodu. Można też gorącą kawą zalać znajdujące się w szklance lody, a wtedy otrzymamy affogato. Inną wersją zimnej kawy jest frappe. By je przygotować, należy energicznie potrząsać shakerem, w którym znajduje się woda, kawa rozpuszczalna i cukier. Gdy mieszanka zamieni się w piankę, należy wlać ją do szklanki z lodem i ewentualnie dopełnić mlekiem.

Jak zrobić kawę mrożoną z bananem?

Do przygotowania tego energetyzującego napoju użyjemy schłodzonej kawy, mleka, cukru i banana. Dzięki temu kawa dostarczy też energii i składników potrzebnych w upalne dni.

Przepis: Kawa mrożona z bananem

Orzeźwiający, energetyzujący napój z kawy, mleka i banana

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1 filiżanka mocnego naparu kawy
  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki pokruszonego lodu
  • 2 kostki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie składnikówW blenderze umieść schłodzoną kawę, kawałki banana, zimne mleko, cukier i lód. Całość blenduj na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa.
  2. Podawanie kawyNapój rozlej do szklanek. Do każdej możesz wrzucić dodatkowo kostki lodu. Wierzch napoju udekoruj plasterkiem banana i startą czekoladą.

Wskazówki: Jeśli napój jest zbyt gęsty, można dodać nieco więcej mleka lub zimnej wody. Banan przed blendowaniem można zamrozić, a wtedy dodatkowo schłodzi kawę.

Inne wersje orzeźwiającej kawy

Zimna kawa doskonale orzeźwi kofeiną i swoją niską temperaturą. Dodatkowo można ją wzbogacić różnymi składnikami, dodającymi energii. Wystarczy bowiem oprószyć mrożoną kawę mielonym cynamonem czy ciemnym kakao, by napój stał się jeszcze bardziej pobudzający. Podobnie zresztą zadziała starty, świeży imbir czy gałka muszkatołowa. Do zimnej kawy można też dodać: listki świeżej mięty, trochę soku z cytryny lub limonki. Ich smak również działa orzeźwiająco.

Czytaj też:
Wlewam zimną kawę do popularnego napoju. Orzeźwia, chłodzi i stawia na nogi
Czytaj też:
Czy można pić kawę latem? Odpowiedź może cię zaskoczyć