Ten filet to moje popisowe danie. Robię go na niedzielny obiad, a wszyscy się zachwycają

Ten filet to moje popisowe danie. Robię go na niedzielny obiad, a wszyscy się zachwycają

Dodano: 
Pierś z kaczki z warzywami i sosem porto
Pierś z kaczki z warzywami i sosem porto Źródło: Shutterstock / Maksim Toome
Delikatne, soczyste mięso w towarzystwie niecodziennych dodatków. Taki jest mój przepis na pierś z kaczki. Danie zaskakuje smakiem i pięknie prezentuje się na talerzach. Zapraszam do wypróbowania przepisu na filet z kaczki.

Przygotowanie piersi z kaczki wymaga nieco zaangażowania i czasu (ze względu na marynowanie), ale smak mięsa i dodatków w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. To danie wprost na idealny niedzielny obiad lub wykwintną kolację.

Czy można pominąć marynowanie piersi z kaczki?

Marynowanie filetów z kaczki sprawia, że mięso kruszeje. Nie polecam pomijać tego kroku. Jeżeli nie masz wiele czasu, to możesz marynować mięso 2-3 godziny, ale polecam zostawić je w marynacie na dłużej.

Jak zrobić pierś z kaczki z warzywami i sosem porto?

Podczas wyboru filetu z kaczki, zwróć uwagę na pochodzenie mięsa. Najlepszym wyborem jest mięso z ekologicznej hodowli, które, choć droższe, nie sprawia niemiłych niespodzianek – jakość piersi z kaczki wpływa zarówno na jej smak, jak i konsystencję.

Do smażenia i pieczenia wybieram średnie filety z kaczki. Jeżeli chcesz podać mięso bezpośrednio z patelni, to wybierz małe filety. W tym przypadku warto korzystać z termometru kuchennego, dzięki któremu można sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio wysmażone – gotowe do spożycia mięso powinno mieć temperaturę 65-70 stopni Celsjusza. Możesz również sprawdzić stopień wysmażenia mięsa, obserwując kolor wypływającego z niego soku – nakłuj mięso szpikulcem i sprawdź, czy sok nie jest podbarwiony krwią. Jeżeli w soku nie ma krwi, to możesz zdjąć mięso z patelni i bezpiecznie je spożyć.

Pierś z kaczki powinna być różowa w środku – wówczas jest bardzo miękka i soczysta, jednak moja rodzina nie przepada za takim mięsem. Krótkie pieczenie pod przykryciem pozwala mięsu dojść, ale nie sprawia, że wychodzi twarde i gumowate.

Wskazówka: po usmażeniu i dopieczeniu filetu z kaczki, odstaw mięso na 10-15 minut, żeby odpoczęło, dzięki czemu soki nie wyciekną podczas krojenia.

W przypadku potrawy z poniższego przepisu bardzo ważna jest odpowiednia organizacja pracy. Przygotowanie purée z batatów i innych dodatków rozpocznij, gdy mięso będzie gotowe do smażenia. Gotowanie pokrojonych na kawałki batatów trwa około 20-30 minut. Tyle samo czasu potrzebujesz, aby podsmażyć i udusić młodą marchewkę, więc możesz nastawić bataty i zabrać się za przygotowywanie marchewki oraz w międzyczasie usmażyć filet z kaczki. Sos możesz przygotować wcześniej, dzięki czemu wszystkie smaki zdążą się przegryźć – gotowanie sosu trwa około 30-35 minut. Smażenie jarmużu zajmuje około 5 minut. W przepisie nie podaję dokładnej ilości jarmużu – jeżeli liście są duże, to używam 3 liści i dzielę każdy z nich na 4 kawałki.

Jeżeli preferujesz tradycyjne smaki kuchni polskiej, to do przygotowanego zgodnie z poniższym przepisem mięsa możesz podać ziemniaki z wody lub ziemniaki purée, a sos z porto zastąpić sosem żurawinowym lub konfiturą z żurawiny.

Przepis: Pierś z kaczki z warzywami i sosem porto

Jeżeli szukasz potrawy, która zaskakuje smakiem oraz wygląda jak dania serwowane w restauracjach, to mój przepis spełni te oczekiwania.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 3 średnie filety z kaczki

Na marynatę:

  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku

Na purée z batatów:

  • 3 średnie bataty
  • 1-2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Na sos porto:

  • 250 ml porto
  • 350 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Dodatkowo:

  • 4 średnie marchewki
  • jarmuż
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. MarynowanieFilet z kaczki oczyść z nadmiaru tłuszczu. Nie usuwaj skóry. Mięso umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i natnij skórę na krzyż. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wyciśnij sok z umytej cytryny. W małej miseczce połącz miód, sok z cytryny, czosnek oraz tymianek. Filety z kaczki natrzyj marynatą. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po upływie czasu marynowania wyjmij mięso z lodówki i ogrzej je do temperatury pokojowej.
  2. Smażenie i zapiekanieRozgrzej patelnię z grubym dnem. Ułóż mięso skórą do dołu na suchej patelni. Smaż filet z kaczki 7-8 minut, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 5 minut. Zdejmij mięso z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Posmaruj wierzch filetów pozostałą marynatą i przykryj naczynie pokrywką. Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekaj przez 15-20 minut.
  3. Przygotowanie purée z batatówBataty obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej słodkie ziemniaki wrzątkiem, dodaj nieco soli (ja dodaję 1/2 łyżeczki) i gotuj do miękkości. Ugotowane bataty odcedź na sitku, przełóż do garnka i odparuj, podgrzewając na małym ogniu oraz często mieszając lub potrząsając garnkiem. Odparowane bataty utłucz tłuczkiem lub zblenduj z masłem na jednolitą masę. Dopraw gotowe purée solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Przygotowanie sosu portoCebulę szalotkę obierz i bardzo drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj porto oraz tymianek i gotuj 2-3 minuty na średnim ogniu, a następnie wlej bulion. Gotuj sos na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 4-5 minut, a następnie zmniejsz moc palnika i poczekaj, aż nadmiar płynu wyparuje. Długo gotowany sos porto zyska gęstą konsystencję i ciemny, czerwony kolor. Kolor i smak sosu możesz wzmocnić, dodając przed końcem gotowania kilka łyżek soku z buraków lub startego na tarce o małych oczkach pieczonego buraka – sosu porto z dodatkiem buraków nie doprowadzaj do wrzenia. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli jest rzadki, możesz zagęścić go mąką ziemniaczaną.
  5. Przygotowanie marchewki i jarmużuMarchewki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na pół. Liście jarmużu umyj, osusz papierowym ręcznikiem i porwij na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę tłuszczu. Obsmaż marchewkę na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika, wlej na patelnię odrobinę wody i duś warzywo do miękkości. Gotową marchewkę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: robiąc filet z kaczki z zeszłoroczną marchewką, możesz dodać na patelnię nieco miodu. Na osobnej patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i podsmaż jarmuż. Możesz wcześniej zblanszować jarmuż we wrzątku, a następnie schłodzić w zimnej wodzie, dzięki czemu szybciej zmięknie na patelni. Gotowy jarmuż dopraw do smaku solą i pieprzem. Jarmuż i marchewkę możeszteż doprawić do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.

Jak podawać filet z kaczki?

Przygotuj 4 talerze. Na środek każdego talerza wlej 2-3 łyżki sosu. Na sos wyłóż marchewkę, a także pokrojone na plastry oraz oprószone solą i świeżo zmielonym pieprzem mięso. Po bokach ułóż 2-3 porcje purée z batatów i kilka kawałków jarmużu. Możesz wierzch potrawy skropić niewielką ilością sosu oraz udekorować danie świeżymi ziołami.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka zawijam z marchewką w plastry cukinii. Ten prosty obiad zawsze znika błyskawicznie
Czytaj też:
Kurczaka na butelce lubię zaserwować na niedzielny obiad. Wychodzi soczysty i chrupiący