Rozcinam schab i roluję go z 2 składnikami. To mięso obiadowe wychodzi miękkie i soczyste

Rozcinam schab i roluję go z 2 składnikami. To mięso obiadowe wychodzi miękkie i soczyste

Dodano: 
Rolada ze schabu
Rolada ze schabu Źródło: Shutterstock / Chatham172
Jeśli planujecie przygotować na obiad schab, mam dla was pyszną propozycję. Zamieńcie go w roladę z dodatkiem popularnych składników. Dzięki temu mięso zyska elegancki wygląd i doskonały smak.

Schab to jeden z najpopularniejszych kawałków mięs przyrządzanych w polskich kuchniach. Zazwyczaj przerabiamy go na kotlety, jednak ten pieczony w całości też cieszy się niemałym powodzeniem. Dziś proponuję zamienić go w roladę, która wygląda bardzo efektownie po pokrojeniu i znakomicie smakuje. Rozcięte na płat mięso łatwo bowiem przenika przyprawami i dodatkowo można je nadziać.

Czym warto doprawić schab?

Schab wieprzowy to kawałek mięsa zawierający sporo tłuszczu. Dlatego dobrze jest przyprawić go składnikami, które ułatwiają jego trawienie. Nie przez przypadek zwykle naciera się go majerankiem, który też można połączyć np. z oregano, tymiankiem czy rozmarynem. Doskonałym dodatkiem do tego mięsa będzie również czosnek oraz papryka mielona słodka i ostra. Z mniej oczywistych dodatków i przypraw, do schabu doskonale będą pasować także: imbir, musztarda, miód, sos sojowy.

Jak zrobić roladę ze schabu, czosnku i marchewek?

Na roladę ze schabu potrzebny jest kawałek schabu środkowego bez kości. Przy pomocy ostrego noża należy rozkroić go na płat mięsa o grubości 2-3 cm. Po przyprawieniu układamy na nim czosnek i marchewkę, rolujemy, obwiązujemy i pieczemy.

Przepis: Rolada schabowa z czosnkiem i marchewką

Pieczona rolada ze schabu nadziewana czosnkiem i marchewką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 marchewki
  • majeranek
  • rozmaryn
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie schabuMięso opłucz, osusz. Przy pomocy ostrego noża rozetnij je na płat o grubości 2-3 cm. Mięso natrzyj 2-3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i papryką. Posmaruj olejem, zroluj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Formowanie roladyZąbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój wzdłuż w dość cienkie plasterki. Musztardę wymieszaj z miodem. Roladę rozwiń, posmaruj od środka musztardą i miodem. Rozłóż na niej plasterki czosnku i marchewki. Ostrożnie zwiń dość ścisłą roladę. Obwiąż ją bawełnianą nicią.
  3. Obsmażanie i pieczenie roladyNa patelni rozgrzej trochę oleju. Mięso zrumień ze wszystkich stron, a potem przełóż do brytfanny. Przykryj, piecz ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. 15 minut przed końcem pieczenia naczynie możesz odkryć, by mięso się ładniej zrumieniło.

Czym jeszcze można nadziać roladę schabową?

Czosnek i marchewka to tylko przykładowe składniki, którymi można nadziać roladę schabową. Tak naprawdę do tego mięsa pasuje mnóstwo innych dodatków. Rozkrojony płat schabu można pokryć warstwą np.: pieczarek podduszonych z cebulą, marchewką duszoną z cukinią i pomidorami, szpinakiem i serem feta, suszonymi pomidorami i serem mozzarella czy jabłkami i porzeczkami. Płat mięsa należy ostrożnie rolować, tak by farsz się nie zsunął.

Czytaj też:
Znajomy kucharz zdradził mi, jak zrobić schabowego na cały talerz. Ten trik stosują w restauracjach
Czytaj też:
Marynuję schab i piekę go z młodymi warzywami. Ten prosty, pyszny obiad robi się sam