Rękaw do pieczenia sprawdzi się idealnie, jeżeli chcesz zyskać pewność, że mięso będzie dobrze wypieczone i nie wyjdzie suche. Wiem, że nie każdy korzysta z tego rozwiązania, więc pod przepisem umieściłem kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz soczyste pałki z kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
Jak zrobić aromatyczne pałki z kurczaka w rękawie foliowym?
Drób to delikatne w smaku mięso, które nie wymaga wielu dodatków. Jeżeli mam czas, to przed pieczeniem marynuję pałki w oleju z przyprawami, ale nie jest to konieczne. Do mięsa dodaję sól i pieprz, kilka suszonych ziół i sprawdzoną przyprawę do drobiu o naturalnym składzie, którą możesz zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka lub indyka. Rada: Zachęcam do przygotowania domowej przyprawy do drobiu. Możesz ją przygotować, mieszając po 1/3 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, młotkowanej kolendry, mielonej gorczycy, świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, majeranku, bazylii, granulowanego czosnku, suszonej natki pietruszki, bazylii i cząbru.
Samodzielnie zrobiona przyprawa do drobiu wystarczy do przyprawienia około 3 kg mięsa. Niewykorzystane resztki przyprawy możesz przełożyć do słoiczka i zużyć podczas przygotowywania innej potrawy z drobiu.
Wskazówka: Mieszając oliwę z oliwek lub olej z przyprawami i czosnkiem, możesz również dodać 2 szczypty cukru lub 1/2 łyżeczki miodu. Dzięki słodkim dodatkom skórka na pałkach z kurczaka będzie bardziej chrupiąca.
Przepis: Pałki z kurczaka pieczone w rękawie
Ta metoda przygotowania mięsa pozwala zachować jego wilgotność i aromat potrawy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 364 w każdej porcji
Składniki
- 12 pałek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do drobiu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaPałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj olej lub oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw mieszankę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdą pałkę z kurczaka dokładnie natrzyj mieszanką przypraw i tłuszczu. Możesz przełożyć mięso do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny lub od razu przełożyć do rękawa foliowego.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzygotuj naczynie żaroodporne, w którym zmieści się wypełniony mięsem rękaw foliowy. Przełóż obtoczone w przyprawach pałki do folii, dodaj resztki przypraw z oliwą i zamknij rękaw, korzystając z klipsów lub sznurka kuchennego. Jeżeli korzystasz z rękawa odcinanego z rolki, to szczelnie zamknij go z obu stron. Włóż rękaw z mięsem do naczynia żaroodpornego i nakłuj u góry w kilku miejscach szpilką, robiąc malutkie dziurki.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z mięsem na środkową półkę – wypełniona parą wodną folia nie może dotykać górnej grzałki. Piecz 45-60 minut. Po upływie 45 minut możesz rozciąć rękaw i sprawdzić, czy mięso jest wypieczone. Gdy mięso będzie miękkie, odetnij jeden koniec i przełóż mięso do naczynia żaroodpornego oraz dopiecz przez kilka minut, żeby się przyrumieniło. Możesz dopiec pałki z kurczaka, korzystając z funkcji opiekania/grillowania lub termoobiegu.
Rada: Możesz również podzielić mięso na dwie porcje i upiec w dwóch rękawach, które wstawisz do mniejszych naczyń żaroodpornych i ustawisz obok siebie. Pałki pieczone w dwóch rękawach nie leżą jedna na drugiej, dzięki czemu szybciej się pieką.
Z czym podawać pieczone pałki z kurczaka?
Pieczone pałki z kurczaka doskonale smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą oraz pieczywem. Do potrawy polecam podać sałatkę ze świeżych warzyw. Przed podaniem możesz posypać mięso posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.
Jak zrobić pałki z kurczaka w naczyniu żaroodpornym?
Potrawę z powyższego przepisu możesz również przygotować w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w tradycyjnej brytfance. Polecam podlać mięso niewielką ilością bulionu, który zapobiegnie nadmiernemu wysychaniu mięsa. Pałki będą gotowe po około 1 godzinie pieczenia. Przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę, żeby mięso ładnie się przyrumieniło.
Czytaj też:
Piekę ćwiartki kurczaka i podaję z wyjątkowym sosem. To tani i prosty obiad, a wszyscy proszą o dokładkęCzytaj też:
Piekę filety z kurczaka i nadziewam je prostym farszem. Są soczyste i pełne smaku