Te kartacze z Podlasia to danie na medal. Przepis mam od gospodyni z okolic Suwałk

Te kartacze z Podlasia to danie na medal. Przepis mam od gospodyni z okolic Suwałk

Dodano: 
Kartacze z mięsem
Kartacze z mięsem Źródło: Shutterstock / Dar1930
Kartacze to sztandarowe danie na Podlasiu. Można je zrobić na wiele sposobów, ale te najbardziej popularne to kartacze z mięsem. Jest to danie wymagające nieco pracy, ale jednocześnie łatwe i tanie.

Pamiętam jak lata temu podczas wakacji na Podlasiu zajadaliśmy się kartaczami (albo cepelinami, bo tak też mówi się o tym daniu) przy każdej możliwej okazji. Jedliśmy kartacze z mięsem, bez mięsa, a nawet kartacze z twarogiem. Spaliśmy wtedy w niewielkiej agroturystyce niedaleko Suwałk. Pamiętam jak poszłam do naszej gospodyni i zapytałam, czy potrafi zrobić kartacze i czy da przepis. Wzruszyła ramionami: „Oczywiście! To bardzo łatwe. Mieszasz ugotowane ziemniaki z surowymi, owijasz mięso, gotujesz i już” – powiedziała. Dla gospodyń takich jak ona, żadne dokładne proporcje nie są potrzebne, bo wszystko robią na wyczucie. W jednym rzeczywiście miała rację. Zrobienie domowych kartaczy jest naprawdę łatwe.

Jak zrobić domowe kartacze z mięsem?

Aby zrobić domowe kartacze można przyjąć proporcje 1:2. Czyli jedna część ugotowanych ziemniaków i dwie części surowych. Jeśli masz więc kilogram ugotowanych, weź dwa kilogramy surowych. Ważne jest, aby te surowe zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Można się wspomóc maszynką czy robotem z nakładką to tarcia, ale jeśli używasz zwykłej tarki, będzie to najbardziej pracochłonna część całego przepisu.

Do zrobienia kartaczy najlepiej nadają się mączyste ziemniaki, dlatego podałam w przepisie dodatkowo łyżkę skrobi ziemniaczanej. Jeśli widzisz, że twoje ziemniaki są zbyt wodniste, możesz dodać mąkę ziemniaczaną do ciasta.

Przepis: Kartacze z mięsem (cepeliny)

Tradycyjne danie z ziemniaków i mięsa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
1066 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg obranych, surowych ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju lub smalcu

opcjonalnie:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

na okrasę:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzyj na najdrobniejszych oczkach. Odłóż na drobne sito lub gazę i dobrze odciśnij z wody. Suchą masę ziemniaczaną dodaj do ugotowanych ziemniaków. Poczekaj aż woda odciśnięta z surowych ziemniaków się ustoi, a skrobia opadnie na dno. Zlej wodę, a całą skrobię z dna dodaj do ziemniaków. Dopraw masę odrobiną soli i zagnieć. Masa powinna być zwarta i dobrze się formować. Jeśli jest z tym problem, dodaj do niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  2. Szykowanie farszuCebulkę pokrój drobno i przesmaż na oleju lub smalcu. Dodaj do mielonego mięsa razem z majerankiem, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Jeśli mięso jest za suche, można dodać do masy odrobinę zimne wody.
  3. Robienie kartaczyNabieraj spore porcje ciasta na dłoń, spłaszcz i połóż mięso. Zawijaj na kształt podłużnego jaja. Tak uformowane kartacze gotuj ok. 15 minut w osolonej wodzie.
  4. Podawanie kartaczyNa rozgrzaną patelnię wsyp pokrojony w kostkę boczek. Kiedy się wytopi tłuszcz, dodaj cebulkę. Na koniec dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Podawaj kartacze z okrasą z cebuli i boczku.

Kartacze bez mięsa

Z podanego przepisu na ciasto ziemniaczane zrobisz także najzwyklejsze cepeliny bez mięsa. Wówczas wystarczy formować ciasto w charakterystyczny, podłużny kształt i gotować kilkanaście minut w osolonej wodzie. W wersji całkowicie bezmięsnej można je podać z cebulką przesmażoną na oliwie. Kartacze można także faszerować innymi dodatkami: np. farszem z wędzonego twarogu albo farszem z soczewicy.

Czytaj też:
Najlepszy sos z kurek do obiadu zrobisz w 15 minut. Kluczowy jest jeden dodatek
Czytaj też:
Do wątróbki z patelni dorzucam nieoczywiste warzywa. Poprawiają smak i apetyczność dania