Najlepszy dżem jagodowy bez żelfiksu. Wystarczy dodać do jagód jeszcze jeden owoc

Najlepszy dżem jagodowy bez żelfiksu. Wystarczy dodać do jagód jeszcze jeden owoc

Dodano: 
Dżem jagodowy
Dżem jagodowy Źródło: Shutterstock / Krasula
Ten dżem jagodowy smakuje wybornie i nie trzeba do jego przygotowania używać żelfiksu czy cukru żelującego. Sekretem jest dodanie innych, sezonowych owoców, które naturalnie zawierają dużo pektyn.

Dżem jagodowy bez żelfiksu i cukru żelującego? To jest możliwe. Wystarczy gotować odpowiednio długo jagody z cukrem – tak długo aż sok odparuje i dżem zyska odpowiednią gęstość. Można jednak zrobić coś zupełnie innego: dodać do jagód... porzeczki. To owoce, które naturalnie zawierają dużo pektyn i nadają przetworom konsystencję przyjemnej galaretki.

Jak zrobić dżem jagodowy bez żelfiksu?

Działanie cukru żelującego czy żelfiksów oparte jest na pektynach. Są jednak owoce, które naturalnie zawierają dużo pektyn. To m.in. jabłka, agrest, ale również porzeczki. Do dżemu jagodowego można dodać dowolne porzeczki, my w naszym przepisie proponujemy czerwone, które doskonale przełamią delikatniejszy smak jagód, nadając dżemowi kwasowości. Ale śmiało możecie wykorzystać także czarne porzeczki. Przy tej opcji dżem zachowa intensywnie ciemny kolor.

Trzeba jednak pamiętać, że porzeczki zawierają niewielkie pestki. Jeśli ci to nie przeszkadza, nie ma problemu. Jeśli nie lubisz drobnych pestek w dżemach czy konfiturach, przetrzyj dżem przez sitko przed przełożeniem go do słoików. Do także najlepsza opcja przy szykowaniu dżemu dla dzieci, które lubią gładkie i aksamitne smarowidła. Uwierz, będą wyjadać ten dżem łyżkami!

Dżem przekładany do słoików nie musi być idealnie gęsty. Pektyny zawarte w porzeczkach sprawią, że po wystudzeniu zyska żelową konsystencję.

Przepis: Dżem jagodowy bez żelfiksu

Domowy dżem z leśnych jagód z dodatkiem czerwonej porzeczki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 750 g jagód
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówDo garnka wsyp owoce i cukier. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż sok odparuje i dżem będzie miał odpowiednią konsystencję.
  2. Nakładanie do słoikówGorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj i obracaj do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.

Do czego wykorzystać dżem jagodowy?

Dżem jagodowy jest idealny do smarowania porannych kanapek, tostów i grzanek. Pasuje do naleśników, można go też wykorzystać do przekładania tortów. Z takiego dżemu można zrobić błyskawiczne ciasteczka z ciasta francuskiego albo nadziać nim słodkie bułki drożdżowe. Dżem można także dodawać do owsianek czy kasz na słodko.

Czytaj też:
Żaden drogi cukier żelujący. Jest inny, tani sposób na idealnie gęste dżemy
Czytaj też:
Tradycyjna wiśniówka na spirytusie. Wielu Polaków popełnia przy jej robieniu podstawowy błąd