Ptysie z kremem to pyszny i efektowny deser. Zawsze myślałam, że ich wykonanie jest skomplikowane. Znajomy cukiernik udowodnił mi, że się mylę. Przepis, który mi wyjawił, okazał się bardzo prosty. Składniki akurat miałam w lodówce, więc postanowiłam przygotować ciastka. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ptysie z kremem i truskawkami na stole prezentowały się znakomicie. Smakowały wszystkim gościom. Zdecydowanie warto było spróbować.
Jak przygotować ptysie z kremem?
Przygotowanie smacznych ptysi jest dość proste, ale wymaga nieco wprawy i precyzji. Kluczem do sukcesu jest wykonanie dobrego ciasta parzonego. Jeśli odpowiednio wyrośnie podczas pieczenia, potem trzeba będzie je tylko wypełnić kremem i dodatkami.
Przepis: Ptysie z kremem i truskawkami
Smaczny deser z ciasta parzonego z kremem i owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 14
Składniki
Na ciasto:
- 125 g masła
- 4 jajka
- 250 ml wody
- 150 g mąki pszennej typu 550
- sól
Na nadzienie:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka śmietany 36%
- 100 g cukru pudru
- 200 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta parzonegoWodę wlej do garnka. Dodaj masło i szczyptę soli. Podgrzej. Gdy masa zacznie wrzeć, Dodaj mąkę i gotuj około 5 minut, mieszając, aby masa nie przywarła. Wyraźnie błyszczące ciasto ostudź. Pojedynczo dodaj jajka, cały czas miksując składniki. Gdy masa będzie jednolita, przełóż ją do rękawa cukierniczego.
- Pieczenie ciasta na ptysiePłytką blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj na niej okręgi wielkości orzecha włoskiego, zachowując między nimi odstępy. Piecz ptysie przez 25-30 minut.
- Przygotowanie kremu śmietanowegoSchłodzone śmietany wlej do wysokiego pojemnika. Ubijaj, aż lekko zgęstnieją. Wtedy porcjami dodawaj cukier puder. Miksowanie zakończ po minucie od dodania ostatniej porcji słodzika.
- Składanie ptysiChłodne ciasto parzone przekrój w poprzek na pół. Na dolną część wciśnij krem śmietanowy. Ułóż na nim kawałki umytych truskawek. Przykryj drugą częścią ciastka.
Jak podawać ptysie z kremem ?
Słodycz najczęściej podaję posypaną cukrem pudrem. Można jednak zaszaleć i udekorować je mleczną czekoladą lub oprószyć kakao. Do truskawek taki dodatek bardzo pasuje.
Jeśli macie ochotę na więcej eksperymentów, spróbujcie dodać kakao do ciasta parzonego. Uzyskacie pyszne ptysie czekoladowe, które można podać także z innymi owocami np. z malinami.
Wskazówki dotyczące przygotowania ptysi
Aby domowe ptysie wyszły idealnie, przestrzegaj tych trzech zasad:
- Zadbaj o dobre wymieszanie składników ciasta parzonego. Grudki z mąki w masie sprawią, że w wypiek nie będzie równo wyrastał.
- Piekąc ptysie, nie uchylaj drzwiczek piekarnika. Podobnie jak w przypadku biszkoptu może to spowodować opadnięcie ciasta.
- Po upieczeniu ptysie powinny całkowicie ostygnąć. Rozcinanie i napełnianie ciepłych ciastek sprawi, że zmiękną, a krem zacznie płynąć.
Możliwe modyfikacje przepisu na ptysie
W sezonie letnim można za każdym razem zrobić inne ptysie. Wystarczy użyć innych owoców. Poza truskawkami sprawdzą się m.in. maliny, jeżyny lub porzeczki. Zamiast kremu śmietanowego możecie wybrać nadzienie budyniowe lub z dodatkiem orzechów np. pistacjowe. Weźcie tylko pod uwagę, że ich przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane.
Czytaj też:
Ekspresowe ciastka zrobisz w mniej niż godzinę, a ich smak zachwyci wszystkich. Poznaj mój przepisCzytaj też:
Przepis na delikatne kokosanki. To bezglutenowe cudo robię w mniej niż godzinę