Przepis na delikatne kokosanki. To bezglutenowe cudo robię w mniej niż godzinę
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Przepis na delikatne kokosanki. To bezglutenowe cudo robię w mniej niż godzinę

Dodano: 
Kokosanki
Kokosanki Źródło:Shutterstock / Ildi Papp
Kokosanki mają wyjątkowi smak, ale moim zdaniem najlepiej smakują ciasteczka kokosowe domowej roboty. Zawsze robię je z tego prostego przepisu. Zobacz, jak zrobić pyszne ciasteczka z wiórków kokosowych.

Kokosanki to smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka, których smak pozwala mi powrócić do czasów dzieciństwa. Robi się je z prostych składników. Wystarczą wiórki kokosowe, białka jaja kurzego oraz cukier. Co więcej, są to ciastka bez dodatku mąki, co czyni je doskonałą przekąską dla osób, które unikają glutenu. Z mojego przepisu zrobisz puszyste i obłędnie pyszne domowe kokosanki.

Poniższy podstawowy przepis możesz modyfikować. Delikatny smak kokosanek doskonale podbija dodanie kilku kropli olejku migdałowego, ewentualnie aromatu waniliowego lub rumowego.

Przepis: Kokosanki

Te delikatne ciastka są idealne jako przekąska czy dodatek do kawy lub herbaty.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 4,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki białka jaja kurzego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 kropli naturalnego olejku migdałowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie białekBiałka przełóż do suchej miski (szklanej lub metalowej), dodaj sól i rozpocznij ubijanie piany, stopniowo zwiększając obroty miksera. Możesz również ubić białka za pomocą trzepaczki. Białka ubijaj do momentu, aż piana zacznie gęstnieć.
  2. Dodanie cukruDo gęstniejącej piany z białek dodawaj po 1-2 łyżki cukru i miksuj na najwyższych obrotach. Po dodaniu całego cukru piana powinna być błyszcząca.
  3. Dodanie wiórków kokosowychDo ubitej piany z cukrem dodaj wiórki kokosowe oraz olejek waniliowy (możesz pominąć ten składnik). Wymieszaj składniki za pomocą silikonowej szpatułki.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika upiecz ciasteczka z połowy masy kokosowo-białkowej – około 28 ciasteczek. Ciasteczka wykładaj na blachę łyżką lub formuj z masy małe kulki. Piecz kokosanki 15-20 minut. Powtórz czynności, piekąc drugą partię kokosanek.

Kokosanki możesz podawać od razu po upieczeniu.

Kokosanki – przydatne wskazówki

Do przygotowania kokosanek wybierz drobne wiórki kokosowe. Gotowe kokosanki po ostudzeniu możesz udekorować roztopioną czekoladą. Do masy kokosowej możesz dodać również posiekane orzechy lub migdały, co wzbogaci smak ciastek.

Rada: z powyższego przepisu możesz przygotować wegańskie kokosanki. W tym celu zamiast białek jajka użyj płynu z puszki ciecierzycy (aquafaba), który ubijesz na sztywną pianę z dodatkiem cukru.

Aby ciasteczka nie stały się wilgotne i gumowate, przełóż zimne kokosanki do papierowej torebki, a następnie włóż do szklanego słoika lub metalowej puszki. Kokosanki możesz przechowywać przez 3-4 dni.

Z masy kokosowo-białkowej możesz upiec tradycyjne kulki lub płaskie ciasteczka. Płaskie ciasteczka kokosowe są gotowe do wyjęcia z piekarnika po około 8 minutach pieczenia. Jeżeli będą piekły się zbyt długo, to staną się twarde.

Czytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników
Czytaj też:
Ciasteczkowe pisanki kochają nie tylko dzieci. Są idealne do święconki