Dżem morelowy mojej babci to prawdziwy hit. Długo opierałam się przed samodzielnym przyrządzaniem przetworów, bo obawiałam się fiaska. Przepis na morelowy smakołyk jest jednak tak banalny, że nie ma opcji, by coś nie wyszło. Testowałam go już w poprzednim sezonie, a efekt był fantastyczny. Czas więc do niego wrócić.
Jak zrobić pyszny dżem morelowy?
Pamiętam jeszcze domowe przetwory mojej babci. Ich smak nie miała sobie równych. Recepturę na dżem morelowy znalazłam właśnie w jej zeszycie. Okazała się bardzo prosta i w porównaniu z innymi wręcz ekspresowa. Owoce wystarczy bowiem oczyścić i dusić z cukrem oraz sokiem z cytryny. Potem już tylko czeka nas zamykanie ich w słoiku i cieszenie się znakomitym smakiem.
Przepis: Dżem morelowy
Pyszny dodatek do pieczywa, który wykonasz w mniej niż godzinę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 kg moreli
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówMorele umyj, usuń pestki i skórki, jeśli wolisz gładkie konfitury. Z cytryny wyciśnij sok.
- Przyrządzenie dżemu morelowegoDo dużego garnka wrzuć morele. Wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Wymieszaj i zagotuj. Mieszaj, by dobrze rozpuścić cukier. Gdy to nastąpi, gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez 30 minut, co jakiś czas sprawdzając czy dżem nie przywiera do dna garnka. Gorącą konfiturę wkładaj do czystych słoików i zakręcaj je dokładnie.
Jak podawać konfiturę morelową?
Domowy smakołyk świetnie sprawdzi się z każdym pieczywem. Warto postawić na słodkie, czyli brioszkę lub chałkę. W moim domu rodzinnym dżemem smarowało się też ciasto drożdżowe z kruszonką i to był prawdziwy hit. Polecam też dodawanie konfitury do owsianek, jogurtów i naleśników – przyjemnie urozmaicą te dania.
Wskazówki dotyczące przygotowania dżemu morelowego
Koniecznie zadbajcie o słoiki, w których zamykać będziecie dżem. Muszą być szczelne i sterylne. W przeciwnym wypadku owocowy przysmak może spleśnieć. Pokrywki naczyń nie mogą być też pokryte rdzą.
Aby dżem morelowy był trwalszy, warto go zapasteryzować. W tym celu należy do czystego garnka wyłożonego ściereczką wstawić przygotowane przetwory i zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Od momentu zagotowaniu płynu trzeba jeszcze podgrzewać całość przez 10-15 minut i ostudzić na blacie kuchennym. Tak przygotowany wyrób przetrwa w piwniczce całą zimę.
Zamiast cukru możecie też przygotować dżem morelowy ze słodzikiem. To opcja dla osób, które mają ochotę na lekkie przetwory i diabetyków. Polecam erytrytol, który ma podobny poziom słodyczy co sacharoza.
Czytaj też:
Co roku robię kilka słoiczków tego dżemu. Jest doskonały do ciast i deserów, a przepis jest prostyCzytaj też:
Żaden drogi cukier żelujący. Jest inny, tani sposób na idealnie gęste dżemy