Teraz, gdy świeże warzywa mają niskie ceny, często decyduję się na jednogarkowe dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj polecam potrawkę z bakłażana i ciecierzycy, która zaskakuje bogatym smakiem oraz aromatem. Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, dodając np. pomidory i paprykę oraz zastępując bakłażana cukinią. Moja receptura uwzględnia wcześniejsze namoczenie i ugotowanie suchej ciecierzycy, ale możesz skrócić czas przygotowania potrawy, dodając na patelnię odsączoną z zalewy ciecierzycę konserwową.
Jak zrobić potrawkę z bakłażana z ciecierzycą?
Potrawka z bakłażana i ciecierzycy to proste danie, które zrobisz na jednej patelni lub w garnku. Potrawa stanowi doskonałą alternatywę dla mięsnego gulaszu oraz innych potraw jednogarnkowych np. warzywnego leczo. Przygotujesz ją z zaledwie 4 składników, które wystarczy podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić do smaku. Możesz dopasować smak potrawy, dodając typowe dla kuchni polskiej zioła i przyprawy np. mieloną paprykę, kminek, lubczyk, tymianek, majeranek oraz przyprawy orientalne np. curry, kurkumę, cynamon, kmin rzymski i kolendrę.
Sucha ciecierzyca wymaga wcześniejszego namoczenia i ugotowania do miękkości. Czas moczenia ciecierzycy to około 12 godzin. Dlatego warto namoczyć ją wieczorem, by przystąpić do gotowania następnego dnia.
Porada: nie mocz ciecierzycy zbyt długo, bo może zacząć fermentować i nie będzie nadawała się do ugotowania. Długo moczoną ciecierzycę (około 24 godziny) można spożywać na surowo.
Bakłażan przed smażeniem musisz pokroić na grube plastry, nasolić i odstawić na około 30 minut, żeby puścił wodę, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Solenie bakłażana pozwala pozbyć się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki.
Samo przygotowanie potrawki jest bardzo proste i przyjemne – wystarczy podsmażyć składniki i doprawić do smaku. Dodanego na patelnię z cebulą i czosnkiem bakłażana możesz również podlać odrobiną bulionu warzywnego lub wody i udusić do miękkości, a następnie dodać ciecierzycę i gotować jeszcze 10 minut, odparowując nadmiar wody.
Przepis: Potrawka z bakłażana i ciecierzycy
To idealny pomysł na zdrowy obiad lub kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka posiekanych liści mięty
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Moczenie i gotowanie ciecierzycySuchą ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski lub garnka. Zalej ciecierzycę zimną wodą i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Gdy ciecierzyca napęcznieje, odcedź ją na sitku, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Przed końcem gotowania możesz ciecierzycę posolić, ale nie jest to konieczne, bo potrawa będzie doprawiana na patelni. Miękką ciecierzycę odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku do odcieknięcia. Jeżeli robisz potrawkę z ciecierzycą z puszki, to opłucz ją z zalewy i odsącz na sitku z nadmiaru płynu.
- Przygotowanie bakłażanaBakłażana umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój warzywo na grube plastry (około 1,5 cm) i oprósz z obu stron solą. Pozostaw plastry bakłażana na około 30 minut, żeby puściły sok, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Osuszone plastry bakłażana pokrój w dużą kostkę.
- Uszykowanie pozostałych składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Liście mięty umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Miętę możesz zastąpić świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
- SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek (opcjonalnie klarowane masło lub olej do smażenia). Zeszklij cebulę, uważając, żeby się nie przypaliła. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Na podsmażoną cebulę z czosnkiem dodaj pokrojonego w dużą kostkę bakłażana. Smaż 3-4 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj ciecierzycę i smaż jeszcze 3-4 minuty, często mieszając.
- PrzyprawianieDodaj na patelnię ostrą i wędzoną paprykę, przyprawę curry oraz połowę świeżej mięty i wymieszaj. Smaż jeszcze 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Spróbuj potrawę i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka: Jeżeli składniki są twardawe, to możesz podlać je odrobiną bulionu, przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem do miękkości.
Z czym podawać potrawkę z ciecierzycą i bakłażanem?
Potrawka z bakłażana i ciecierzycy jest bardzo pożywna i nie wymaga podawania jej z dodatkami. Przed zaserwowaniem posyp gorącą potrawkę resztą mięty, natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Możesz również skropić danie odroboiną soku z cytryny.
Inne dodatki do potrawki z bakłażana i ciecierzycy
Smak bakłażana z ciecierzycą możesz wzbogacić, dodając do potrawki drobno pokrojone, słodkie pomidory lub passatę pomidorową, papryczkę chili, słodką paprykę, cukinię oraz świeży szpinak.