Ozór wołowy gotowany to mięso bardzo miękkie i delikatne. Klasyczna wersja to ozór w sosie chrzanowym, ale można go też podawać na inne sposoby: my dziś proponujemy ozór wołowy z warzywami. To bardzo sycące danie i jesteśmy pewni, że w tej wersji ozór posmakuje każdemu. Danie nie jest trudne do zrobienia, ale gotowanie ozora wymaga sporo cierpliwości.
Gdzie kupić ozór wołowy?
Ozora wołowego nie kupisz w każdym sklepie mięsnym. Można go dostać w dużych marketach (także w wersji mrożonej), a najczęściej na dobrych bazarach (tu jednak ważne, aby mieć sprawdzonego i pewnego dostawcę). W przypadku zakupów na bazarku czy ryneczku warto poprosić, aby ozór był już oczyszczony ze ślinianek (marketowe ozory ich nie mają).
Jak zrobić ozór wołowy z warzywami?
Ozór wołowy najlepiej gotować z zestawem dokładnie takim, jak do rosołu. Ozór, aby był miękki, powinien gotować się ok. 2 godzin, czasem nawet nieco dłużej. Z ozora trzeba koniecznie ściągnąć skórę. Są na to różne sposoby. My podajemy naszym zdaniem najprostszy, ale można też zrobić to inaczej: pół godziny przed końcem gotowania należy wyjąć ozór i schłodzić w lodowatej wodzie. Zdjąć skórkę i gotować sam ozór dalej.
Nasze warzywa dusimy w bulionie z gotowania ozora. To sprawia, że sos będzie zawiesisty i esencjonalny. Jeśli chcesz mieć bardziej pikantne danie, możesz do rondelka z warzywami i ozorem dorzucić drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
Przepis: Ozór wołowy z warzywami
Sycące danie z dodatkiem delikatnego mięsa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
do gotowania ozora:
- 1 ozór wołowy
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
Na sos i warzywa:
- 500 ml bulionu z gotowania ozora
- 2 pomidory
- 1 marchewka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 ziemniaki
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ozora wołowegoOzór wołowy wyczyść i gotuj we wrzątku ok. 10-15 minut. Wszystkie warzywa pokrój i podsmaż na oliwie. Ozór przełóż do większego garnka, zalej zimną wodą, dodaj przesmażone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie i gotuj wszystko ok. 2 godzin. Pod koniec dopraw solą i pieprzem, wyłącz gaz i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Wyjmij zimny ozór wołowy i ściągnij z niego skórę.
- Robienie sosu warzywnegoZiemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej wywar z gotowania ozora, wrzuć ziemniaki, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojona na kawałki marchewkę i pokrojony w plastry ozór. Dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub delikatnie podlej wszystko wodą. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj groszek i posyp wszystko natką pietruszki.
O czym pamiętać gotując ozór wołowy?
Gotowanie ozora może się wydawać czynnością skomplikowaną, ze względu na długi czas, konieczność wcześniejszego parzenia i potem obierania ze skóry. Tak naprawdę nie są to trudne czynności, a jeśli lubisz poznawać nowe smaki, to naprawdę warto.
Przyrządzając ozór, trzeba pamiętać o tym, aby najpierw dobrze go umyć (można użyć szczoteczki). Samo ściąganie skóry nie powinno być trudne, niezależnie od tego, w jaki sposób to zrobisz. Skórę najlepiej wcześniej delikatnie naciąć. Sama skóra jest twarda i nie nadaje się do jedzenia.
Czytaj też:
Niektórzy jeszcze nigdy nie jedli tego mięsa, a jest zdrowsze nawet od drobiowegoCzytaj też:
Zapomniana alternatywa dla kotleta mielonego. Przepis na kotlet pożarski dostałem od znajomych