Niektórzy jeszcze nigdy nie jedli tego mięsa, a jest zdrowsze nawet od drobiowego

Niektórzy jeszcze nigdy nie jedli tego mięsa, a jest zdrowsze nawet od drobiowego

Dodano: 
Surowa cielęcina
Surowa cielęcina Źródło: Shutterstock / page frederique
Wiele ludzi z myślą o zdrowiu rezygnuje z jedzenia wieprzowiny i wybiera drób. Jak się jednak okazuje, istnieje mięso o wiele wartościowsze od drobiowego. Dobrze znać jego zalety i czasami po nie sięgać.

Wiele osób w trosce o swoje zdrowie nie kupuje już mięsa wieprzowego i wołowego. Ma ono bowiem dużo nasyconego tłuszczu i cholesterolu. Tu o wiele lepiej wypada mięso z kurczaka czy indyka, zwłaszcza chude kawałki z piersi. Jednak dużo zdrowszym mięsem, niż to drobiowe jest cielęcina. Nie sięgamy po nią zbyt często, bo jest dosyć droga. Ceny za kilogram zaczynają się zwykle od 40 zł. Gdy jednak jesteś mięsożercą, warto mieć świadomość, które gatunki mięsa są najwartościowsze.

Dlaczego cielęcina jest taka zdrowa?

Cielęcina uważana jest za jedno z najzdrowszych mięs. To dlatego, że zawiera mnóstwo wartościowych składników. Dostarcza też niewiele tłuszczu, dzięki czemu 100 g tego mięsa ma tylko ok.150 kcal. Zawiera nawet mniej cholesterolu niż mięso drobiowe. Przy tym jest niezwykle bogata w pełnowartościowe białko. Stanowi również doskonałe źródło łatwo przyswajalnego żelaza, a także: cynku, fosforu, selenu i witamin z grupy B.

Cielęcina jest też delikatnym, lekkostrawnym mięsem, po które można sięgać będąc na różnych dietach. Stanowi doskonały wybór dla osób dbających o linię, z chorobami serca i z niskim poziomem żelaza. Korzystnie wpływa także na układ nerwowy, przemianę materii, mocne mięśnie i zdrowe kości.

Jak najlepiej przyrządzać cielęcinę?

Cielęcina jest bardzo smacznym mięsem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Do najzdrowszych technik kulinarnych należą: gotowanie, pieczenie, grillowanie i duszenie. Mięso to można piec w dużym kawałku i po pokrojeniu podawać z lekkim sosem. Doskonale też smakuje duszone z warzywami, a także gotowane w aromatycznym wywarze. Plastry zamarynowanej cielęciny można też piec na ruszcie. Bardzo popularną potrawą z cielęciny są eskalopki, które krótko się smaży i doprawia ziołami.

Czytaj też:
Do złudzenia przypomina schabowego, ale smakuje o niebo lepiej. Przepis mam z książki kucharskiej babci
Czytaj też:
Zapomniana alternatywa dla kotleta mielonego. Przepis na kotlet pożarski dostałem od znajomych

Źródło: smaki.pl