Na młode ziemniaki czekam cały rok. Choć jest to bardzo pospolite warzywo, to w tej młodej wersji smakuje naprawdę doskonale. Wczesne ziemniaki zawierają niewiele skrobi, co sprawia, że mają nieco inną konsystencję, niż ziemniaki jesienne. Uwielbiam je gotowane, pieczone i zapiekane. Te ostatnie warte są przetestowania, bo u mnie naprawdę świetnie się sprawdzają.
Kilka słów o młodych ziemniakach
Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę i nieco wodnisty, łagodny w smaku miąższ. Tak naprawdę nie wymagają obierania, a tylko dokładnego wyszorowania i opłukania. Ziemniaki ugotowane czy upieczone w skórce smakują o wiele lepiej od tych obranych, bo zachowują doskonały smak, konsystencję, a także składniki odżywcze. Młode ziemniaki są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, a także potas i magnez. Stanowią doskonałe źródło błonnika, a dzięki niewielkiej zawartości skrobi są niskokaloryczne.
Młode ziemniaki można gotować w skórce i podawać z masłem i koperkiem. Doskonale smakują też pieczone w całości lub w postaci łódeczek. Można je również dodawać do sałatek, dusić z innymi warzywami, a także smażyć z nich placki.
Jak zrobić ziemniaki zapiekane w sosie?
Ziemniaki przed wstawieniem do piekarnika można trochę podgotować. Dzięki temu skróci się całkowity czas ich przygotowania o 10-15 minut. Jeśli chcesz piec surowe młode ziemniaki w całości, w zależności od ich wielkości przeznacz na to 35-45 minut.
Przepis: Ziemniaki pieczone w sosie
Młode ziemniaki pieczone w sosie śmietanowym
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 420
Składniki
- 1 kg młodych, drobnych ziemniaków
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
- 100 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Obgotowywanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10-15 minut, aż zaczną mięknąć. Odcedź je i przełóż do niedużego naczynia do zapiekania.
- Przygotowanie sosu i zapiekanieŚmietankę wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami czosnku, listkami tymianku, solą i pieprzem. Zalej nią ziemniaki, posyp startym serem. Piecz 15-25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ładnie się zrumienią. Przed podaniem możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Inne wersje ziemniaków zapiekanych
Sos do zapiekania ziemniaków można też przygotować np. z jogurtu naturalnego czy twarogu z wiaderka. Gdy jest za gęsty warto go rozprowadzić odrobiną mleka czy kefiru. Doskonałą przyprawą do ziemniaków zawsze pozostaje czosnek i świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek. Można też pokusić się o dodatek takich przypraw, jak kminek, kurkuma, curry czy mielona papryka.
Ziemniaki do pieczenia można też wymieszać z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami. Dzięki temu nie wyschną w czasie pieczenia, a nabiorą doskonałego smaku i aromatu.
Czytaj też:
Kroję ziemniaki na cienkie plasterki i zapiekam z tymi dodatkami. Mam prosty obiad dla całej rodzinyCzytaj też:
Takie pieczone ziemniaki zaserwował mi kuzyn mieszkający w Anglii. Ich smak mnie zachwycił, więc wziąłem przepis