Kotlety mielone od dawna kojarzyły mi się z daniem tłustym, po którym nie sposób czuć się lekko i przyjemnie. Wystarczyło jednak zamienić mięso wieprzowe na kurczaka, bym zmieniła zdanie. Siekany drób w połączeniu z kilkoma dodatkami od razu podbił podniebienia członków mojej rodziny.
Jednym z produktów, które wykorzystałam w przygotowaniu tego dania obiadowego była semolina. Wsypałam ją zamiast bułki tartej. Drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej świetnie sprawdziła się jako „wypełnienie” moich kotletów mielonych i wzbogaciła je o dodatkowe wartości odżywcze.
W semolinie znajduję się całkiem sporo białka błonnika pokarmowego. W zwykłych bułkach z piekarni nie znajdziemy ich aż tak dużo szukać. Dobra wymiana.
Jak przygotować kotlety mielone z kurczaka z semoliną?
Zrobienie tego prostego obiadu jest bardzo podobne do przyrządzania klasycznych kotletów mielonych z łopatki wieprzowej. Wprowadziłam tylko dwie modyfikacje. Najpierw dolałam do mięsnej masy zimną wodę. To sprawiło, że po usmażeniu kurczak nie był suchy, a semolina zmiękła. Zamieniłam standardowo sypaną przez wiele gospodyń domowych bułkę tartą na wspomnianą już zdrową kaszę. Reszta przebiegała jak zawsze. Rumieniłam mięsne danie na dobrze rozgrzanym, zdrowym tłuszczu i osuszałam z jego nadmiaru przed podaniem.
Przepis: Kotlety mielone z kurczaka z semoliną
Smaczne danie obiadowe dla całej rodziny, które syci na długie godziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 100 g semoliny
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 średnia cebula
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki oregano
- pieprz
- sól
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na kotletyPierś z kurczaka zmiel w maszynce, usuwając uprzednio tłuste fragmenty i błonki. Wrzuć do większej miski, a następnie wlej wodę. Połącz. Teraz dodaj semolinę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dopraw masę słodką papryką, oregano, pieprzem oraz solą. Wyrabiaj owalne kotlety wielkości dłoni.
- Smażenie kotletów mielonych z kurczaka z semolinąNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe przenoś na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać kotlety mielone z semoliną?
Delikatne w smaku danie drobiowe o lekkim ziołowym posmaku będzie smakowało idealnie ze świeżymi domowymi sałatkami. Polecam zwłaszcza kompozycje ze świeżej marchewki. Do tych znakomitych kotletów warto też podać gotowaną fasolkę szparagową skropioną oliwą i posypaną pestkami słonecznika lub dyni. Ze względu na zawartość kaszy w masie na kotlety nie jest już konieczne serwowanie tradycyjnego dodatku do obiadu z kotletami mielonymi, czyli ziemniaków.
Czytaj też:
Te kotlety nie zawierają grama mięsa, a smakują obłędnie. Robię je z 2 tanich składnikówCzytaj też:
Siekam filet z kurczaka i robię z niego delikatne, soczyste kotlety. Cała rodzina je uwielbia