Klasyczne kanapki do pracy mogą się znudzić. Warto je więc nieco odmienić. Ja zwykle do pracy robię kanapki z pożywną sałatką. Muszę przyznać, że to najlepsze kanapki, jakie kiedykolwiek jadłam. Nie robi się ich długo, a są naprawdę zdrowe i sycące.
Najlepsze pieczywo na kanapki
Na kanapki najlepiej jest przeznaczyć zdrowe i wartościowe pieczywo. Mogą to być bułki z ziarnami, bułki żytnie czy grahamki. Dobrze jeśli mają podłużny kształt, bo wtedy łatwo przerobić je na kieszonki. Wystarczy zrobić w nich wzdłuż nacięcie i wypełnić je pyszną sałatką.
Jak zrobić kanapki do pracy z pożywną sałatką?
By zrobić kanapki do pracy z sałatką, trzeba oczywiście najpierw przygotować sałatkę. Lepiej jednak nie mieszać jej od razu z sosem, bo potrawa straci na smaku i wyglądzie. Po przygotowaniu sałatki, bułkę wystarczy naciąć i napełnić pysznym farszem.
Przepis: Kanapki do pracy z sałatką
Bułki-paluchy nadziane pożywną sałatką. Doskonale smakują nie tylko w pracy
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 2 podłużne bułki, tzw. paluchy
- 100 g salami w plasterkach
- 50 g sałaty
- kawałek papryki czerwonej
- 1/2 awokado
- szczypiorek
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPlasterki salami pokrój w paski. Sałatę opłucz, osusz, porwij na małe kawałki. Awokado obierz, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, pokrój w małą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie kanapekSkładniki na sos wymieszaj, wlej do małego słoiczka. Bułki natnij wzdłuż na głębokość ok. 3 cm. Składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sałatką napełnij nacięcia w bułkach. Przed spożyciem skrop sałatkę sosem.
Kanapki do pracy – kilka wskazówek
By kanapki do pracy były smaczne i wyszły nam na zdrowie, trzeba pamiętać o kilku szczegółach.
- W czasie upałów do sałatki lepiej nie dodawać łatwo psujących się składników. Należą do nich np.: szynka, twaróg, gotowane jajko.
- Składniki na sałatkę dobrze jest dość drobno pokroić, bo wtedy więcej ich wejdzie do bułki.
- Sałatki lepiej nie mieszać od razu z sosem, bo może on nawilżyć pieczywo. Można go zapakować do małego pojemniczka, np. słoiczka i dodać do sałatki tuż przed spożyciem. Można też zrezygnować z dodatku sosu.
- Kanapki z sałatką najlepiej jest włożyć do lunchboxa nacięciem do góry. Wtedy sałatka nie wypadnie z pieczywa. Kanapki warto też owinąć np. ręcznikiem papierowym, który wchłonie np. nadmiar płynu z warzyw.
- Zamiast sałatką, kieszonkę z bułki można też napełnić pastą, np. z pieczonych warzyw, z tuńczyka z puszki czy z wędzonej makreli.
Czytaj też:
Ta szybka sałatka śniadaniowa doskonale syci i dodaje energii. Robię ją w 10 minutCzytaj też:
Rano szykuję sobie do pracy takie kanapki. Są zdrowe, doskonale sycą, a mało kosztują