Moje babeczki wygrywają z owsianką, a są równie zdrowe. Ta słodka przekąska pozwala mi chudnąć

Moje babeczki wygrywają z owsianką, a są równie zdrowe. Ta słodka przekąska pozwala mi chudnąć

Dodano: 
Babeczki z płatków owsianych
Babeczki z płatków owsianych Źródło: Shutterstock / Nataliia Karabin
Czy deser może być zdrowy? Tak, może i takie są moje babeczki. Zrobione z płatków owsianych, lekkiego kremu i owoców służą szczupłej sylwetce. Nie ma w nich dużo cukru i tłuszczu, za to jest sporo cennych składników.

Chcesz mieć szczupłą sylwetkę, ale nie potrafisz zrezygnować ze słodkości? Wybieraj przekąski i desery, które są bogate w zdrowe składniki i ubogie w tłuszcz i cukier. Tu doskonale sprawdzą się babeczki, których korpusy zostały przygotowane z płatków owsianych. Nadziałam je lekkim, białym kremem i ozdobiłam świeżymi owocami. Ten deser wygląda obłędnie i tak też smakuje. A do tego pomaga mi chudnąć.

W jaki sposób płatki owsiane pomagają chudnąć?

Płatki owsiane to pełnoziarnisty produkt zbożowy. Są stosunkowo niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom cukru we krwi i nie pojawiają się po nich napady wilczego głodu. Płatki owsiane są też bogate w nierozpuszczalny błonnik, który przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Zawierają również rozpuszczalny błonnik, który z kolei zapewnia na długo uczucie sytości, zmniejszając tym samym ochotę na podjadanie między posiłkami.

Przepis na odchudzające babeczki owsiane

Babeczki owsiane są idealne na zdrowy deser. Nie zawierają dużo cukru, ani tłuszczu, a tylko moc wartościowych składników. Dlatego, gdy je zjadam mam świadomość, że wyjdą mi na zdrowie i zadbają o moją sylwetkę.

Przepis: Babeczki z płatków owsianych z lekkim kremem i owocami

Odchudzające babeczki z płatków owsianych nadziewane kremem jogurtowym i owocami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

Na korpusy:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • ok. 50 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Do napełnienia:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • owoce do dekoracji, np. truskawki, poziomki, borówki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na korpusyPłatki owsiane wsyp do miski. Dodaj mąkę i szczyptę soli, wymieszaj. Dodaj jogurt wymieszany z miodem, rozpuszczonym olejem i ekstraktem, wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj.
  2. Formowanie i pieczenie korpusówForemki na babeczki wysmaruj olejem. Napełniaj je masą owsianą i dociskaj ją do dna i boków foremek, by powstały korpusy o grubości ok. 1/2 cm. Piecz je ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Korpusy wystudź, wyjmij z foremek.
  3. Nadziewanie babeczekJogurt wymieszaj z miodem i ekstraktem waniliowym. Masą napełniaj korpusy, wierzch udekoruj owocami.

Z tych składników też zrobisz lekki krem do babeczek

Robiąc korpusy do babeczek z płatków owsianych, warto zadbać o to, by nadzienie do nich również było zdrowe i niskokaloryczne. Można je więc nadziać nie tylko jogurtem, ale też masą z twarogu, jogurtu i miodu, kremem z serka ricotta albo kremem z awokado i kakao. Dobrze też sprawdzi się mus z bananów i serka homogenizowanego.

Czytaj też:
Te czekoladowe babeczki owsiane to prawdziwa bomba energii. Dosyp do ciasta sekretny składnik
Czytaj też:
Łączę zdrowe płatki z bananami i piekę pyszne ciasto bez cukru. Zajadam je nawet na diecie