Biorę płaty tego ciasta i przekładam farszem. Ten wytrawny placek to u mnie hit tego sezonu

Biorę płaty tego ciasta i przekładam farszem. Ten wytrawny placek to u mnie hit tego sezonu

Dodano: 
Zapiekanka z ciasta francuskiego i szpinaku
Zapiekanka z ciasta francuskiego i szpinaku Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Chcesz zaskoczyć rodzinę czy znajomych niezwykłą przekąską? Przygotuj placek z wytrawnym farszem. U mnie sprawdza się on doskonale, a do jego przygotowania wykorzystuję gotowe płaty ciasta.

Wytrawne placki nie są może tak popularne, jak te słodkie. Jednak także potrafią doskonale smakować. A poza tym są całkiem zdrowe. Zwłaszcza, jeśli do ich przygotowania wykorzysta się też warzywa. Ja od jakiegoś czasu robię wytrawny placek ze szpinaku i płatów gotowego ciasta fillo. Całość po upieczeniu smakuje wyśmienicie, a na dodatek przyjemnie chrupie.

Co to jest ciasto fillo?

Ciasto fillo, znane też pod nazwami filo i phyllo, to ciasto pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Ma ono postać bardzo cienkich płatów, które zwykle piecze się w kilku warstwach, wcześniej przesmarowując je masłem lub oliwą. Dzięki temu po upieczeniu ciasto ma pyszne, chrupiące warstwy.

Ciasto fillo jest neutralne w smaku, dlatego równie dobrze można je nadziać farszem słodkim, jak i wytrawnym. Popularnymi potrawami przygotowywanymi z dodatkiem tego ciasta są np.: baklava – słodkie ciasto składające się z warstw ciasta fillo, przekładanych masą orzechową i nasączonych miodem lub syropem, börek – wytrawne wypieki z ciasta fillo, nadziewane mięsem, szpinakiem czy serem oraz spanakopita – grecka zapiekanka składająca się z warstw ciasta fillo przełożonych nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto to można zrobić domowym sposobem, jednak o wiele łatwiej je kupić. Jest dostępne w sklepach z orientalną żywnością, bywa też w dyskontach i supermarketach.

Jak zrobić wytrawny placek ze szpinakiem?

Przygotowanie wytrawnego placka ze szpinakiem zacznij od przyrządzenia farszu. Potem wystarczy nim tylko przełożyć warstwy ciasta i całość upiec.

Przepis: Wytrawny placek ze szpinakiem

Zapiekanka z ciasta fillo i farszu szpinakowo-serowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ciasta fillo
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie szpinakuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Dodaj posiekany czosnek, całość chwilę przesmaż. Dodaj szpinak, wymieszaj, oprósz solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, aż straci jędrność i odparuje z niego większość wody. Przestudź go.
  2. Przygotowanie farszuJajka wybij do miski, rozkłóć rózgą. Wymieszaj z pokruszoną fetą, szpinakiem i posiekaną natką pietruszki. Farsz dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
  3. Przekładanie ciasta farszem i pieczenieProstokątną, żaroodporną formę wysmaruj oliwą. Ułóż w niej jeden płat ciasta fillo, posmaruj go oliwą, przykryj drugim płatem ciasta i znów posmaruj oliwą. W ten sam sposób ułóż spód składający się z 6-7 warstw ciasta. Wyłóż na niego farsz, a potem przykryj go kilkoma warstwami ciasta smarowanymi oliwą. Placek piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będzie rumiany.

Wytrawny placek ze szpinakiem – cenne wskazówki

Jeśli nie uda ci się kupić ciasta fillo, możesz je zastąpić ciastem francuskim. Zapiekanka nie wyjdzie aż tak chrupiąca, ale również będzie smaczna.

  • Do przygotowania tej wytrawnej zapiekanki możesz użyć szpinak świeży lub mrożony. Świeży należy podsmażyć na patelni i odparować z niego nadmiar wody. Natomiast mrożony należy wcześniej rozmrozić i dokładnie odcisnąć.
  • Farsz do wytrawnego placka oryginalnie robi się ze szpinaku i sera feta. Jeśli jednak ser jest dla ciebie zbyt słony, możesz go zastąpić ricottą czy białym serem.
  • Jeśli używasz sera feta, ostrożnie doprawiaj farsz solą. Ser ten jest bowiem bardzo słony.
  • Po ułożeniu wszystkich warstw wytrawnego placka, warto naciąć nożem jego wierzch, tak by potem łatwiej było je kroić na porcje.
  • Wytrawny placek ze szpinakiem najlepiej smakuje podany na ciepło. Można go serwować jako przekąskę, przystawkę, a nawet jako danie główne.

Czytaj też:
Kroję ciasto francuskie w kwadraty i robię z niego ekspresowe kieszonki. Są idealne na przekąskę
Czytaj też:
Te paluszki robię z ciasta francuskiego i aromatycznego dodatku. Przekąska schodzi na pniu