My Polacy dość rzadko jemy ryby. Wiadomo, dostępność do świeżych ryb jest ograniczona, a i ceny potrafią mieć zawrotne. Warto jednak chociaż raz w tygodniu skusić się na tę porcję zdrowia. Delikatne mięso ryby dostarcza bowiem pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Ma też tę zaletę, że nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Dziś proponujemy wam prosty do przygotowania obiad z piekarnika.
Jaką rybę najlepiej upiec?
Piec można ryby w postaci tuszek, dzwonek, a także filety. Te ostatnie zjada się z największą przyjemnością, bo są pozbawione ości. Ogólnie piec można większość gatunków ryb, jednak czas pieczenia trzeba dopasować do wielkości ryby. W przypadku naszego obiadu najlepiej sprawdzą się nieco grubsze filety, np. polędwica z dorsza, halibut czy filet z łososia. Powinny się bowiem piec tyle samo, co warzywa.
Jak zrobić obiad z rybą z piekarnika?
Czas pieczenia fileta rybnego to ok. 20 minut, natomiast młode ziemniaki średniej wielkości potrzebują ok. 30 minut przebywania w piekarniku. Dlatego warto je wcześniej trochę podgotować, by upiekły się razem z rybą.
Przepis: Ryba pieczona z dodatkami
Filet rybny pieczony z ziemniakami i pomidorkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 800 g polędwicy z dorsza lub fileta z łososia
- 1/2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- 20 g masła
- 800 g młodych ziemniaków
- 4 łyżki oleju
- 4 kiści pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówMłode ziemniaki wyszoruj, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Odcedź je, skrop 2 łyżkami oleju, dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oprósz tymiankiem i pieprzem, wymieszaj.
- Przygotowanie ryby i pomidorówFilet opłucz, osusz, oczyść z pozostałych ości, podziel na 4 porcje. Skrop go sokiem z cytryny, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Pomidorki opłucz, osusz.
- Pieczenie ryby z dodatkami4 nieduże naczynia do zapiekania natłuść olejem. W każdym ułóż porcję ryby, kilka ziemniaków i kiść pomidorków. Pomidorki skrop olejem, na każdej porcji ryby połóż kawałeczek masła. Naczynia przykryj folią aluminiową. Danie piecz 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, potem zdejmij folię i piecz całość jeszcze 5 minut. Danie posyp posiekaną natką.
Wskazówki: Jeśli chcesz uniknąć gotowania ziemniaków, pokrój je w łódeczki. Wtedy upieką się szybciej, niż całe ziemniaki. Danie możesz też upiec w jednym, większym naczyniu.
Pieczenie ryby – wskazówki
Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, piekąc rybę lub danie z rybą.
- Ryby nie należy piec zbyt długo, bo jej delikatne mięso dość łatwo wysycha. Do upieczenia fileta wystarcza 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości fileta.
- By ryba nie wyschła w czasie pieczenia, warto ją skropić oliwą lub na każdej porcji położyć kawałeczek masła. Dobrze też piec rybę pod przykryciem.
- Oprócz pomidorów do ryby będą też pasować: cukinia, papryka, cebula. Można ją też podać z ugotowaną fasolką szparagową, duszonym szpinakiem lub lekką surówką.
Czytaj też:
Na przyjęciu komunijnym podali takie danie. Pomyślałam proste, a pyszne, zrobię je w domuCzytaj też:
Ten piątkowy obiad uwielbiały nasze babcie. Śledzie z pysznym sosem podawały do ziemniaków