Do grillowanych ziemniaków wystarczy dodać dwa składniki. Sekretem jest jedna przyprawa

Do grillowanych ziemniaków wystarczy dodać dwa składniki. Sekretem jest jedna przyprawa

Dodano: 
Grillowane ziemniaki z dodatkami
Grillowane ziemniaki z dodatkami Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Grillowane ziemniaki, dwa proste dodatki i przyprawa, którą kupisz bez trudu – tyle wystarczy, aby zrobić rewelacyjne danie.

Grillowane ziemniaki mają specyficzny smak, zupełnie inny niż te przyrządzane na patelni. Choć nasze danie możesz zrobić także patelni, to jeśli tylko masz możliwość, wrzuć te ziemniaki na ruszt. Ziemniaki z grilla w tej wersji to danie bardzo proste, a całą robotę robi jedna przyprawa.

Jak zrobić grillowane ziemniaki?

Nim wrzucisz ziemniaki na grilla, warto je wcześniej podgotować. Dzięki temu danie zrobisz szybko i bez martwienia się, czy ziemniaki w środku nie są surowe. Możesz też grillować surowe ziemniaki: wówczas warto pokroić je na równe kawałki i grillować przykryte przez jakiś czas folią aluminiową.

Nim jednak ziemniaczki trafią na grilla, trzeba obtoczyć je w gotowej przyprawie do gyrosa. Taką przyprawę bez trudu dostaniesz w marketach, zwykle doprawia się nią mięso, ale rewelacyjnie sprawdza się także jako przyprawa do pieczonych, smażonych czy grillowanych ziemniaków.

My do naszego dania dodajemy jeszcze aromatyczny, wędzony boczek i surową, chrupiącą cebulkę, która doda daniu świeżości i ostrości.

Przepis: Grillowane ziemniaczki z boczkiem i cebulką

Prosty sposób na ziemniaki z rusztu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
544 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówZiemniaki ugotuj, pokrój na ćwiartki, obtocz w oliwie i przyprawie do gyrosa. Boczek pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Grillowanie ziemniakówZiemniaki wyłóż razem z boczkiem na tackę do grillowania i trzymaj na ruszcie, aż zrobią się złote. Do gotowych ziemniaków dodaj posiekaną cebulkę i wymieszaj.

Takie ziemniaczki mogą być samodzielnym daniem. Podaj je z maślanką lub kleksem kwaśnej śmietany i gotowe! Możesz też je podać z ulubioną surówką (na przykład z kiszonej kapusty, mizerią albo surówką z młodej kapusty, albo z marchewki i selera), możesz posypać także ziemniaki świeżymi ziołami: listkami bazylii, posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.

Ziemniaczki będą także rewelacyjnie pasowały do jajek sadzonych. Jeśli ziemniaki zostaną ci na drugi dzień, możesz zrobić z nich śniadanie w skandynawskim stylu, czyli jajecznicę na ziemniakach. Wówczas wrzuć ziemniaki z boczkiem i cebulkę na patelnię, przesmaż, a kiedy będą gorące, wbij na patelnię jajka i wymieszaj. Smaż, aż jajka się zetną.

Czytaj też:
Z gotowych pyz zrobisz obłędną zapiekankę. Każdy będzie prosił o dokładkę
Czytaj też:
Kroję mięso i ziemniaki i wrzucam do rękawa. Ten obiad z piekarnika robi się sam