Myślę sobie czasem, że w maju i czerwcu w połowie składam się z truskawek. Uwielbiam je w każdej postaci. I chętnie sięgam po wersje, które znam z dzieciństwa. Na tej liście jest oczywiście makaron z truskawkami i śmietaną. To szybki obiad, który lubiła robić nam babcia. Świetnie smakował po szkole, ale też babcia robiła taki obiad na działce – zabierała ze sobą ugotowany makaron i śmietanę, zbierała z grządek świeże owoce i w kilka minut przyrządzała najlepszy obiad z możliwych.
Jak zrobić makaron z truskawkami?
Nie ma jednego przepisu na makaron z truskawkami, bo dom, to sposób. Moja babcia robiła wersję ze śmietaną i cukrem i taki przepis podaję. Babcia często wykorzystywała makaron domowej roboty, ale ja dziś raczej korzystam z gotowców.
Przepis: Makaron z truskawkami
Makaron na słodko z owocami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 563 w każdej porcji
Składniki
- 200 g makaronu świderki
- 200 g śmietany 18%
- 300 g truskawek
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj. Kiedy makaron się gotuje, uszykuj sos truskawkowy: truskawki rozgnieć widelcem ze śmietaną i cukrem.
- Robienie makaronu z truskawkamiMakaron schłodź pod zimną wodą. Dodaj sos truskawkowy i dobrze wymieszaj. Udekoruj kawałkami truskawek.
W odchudzonej wersji robię to danie z makaronem pełnoziarnistym i zamiast śmietany wykorzystuję gęsty jogurt. Często pomijam dodatek cukru. Sos truskawkowy można także dosłodzić miodem, stewią albo ksylitolem. Czasem dodaję do truskawek także dojrzałego banana. Smak sosu truskawkowego można podkręcić, dodając do śmietanki czy jogurtu odrobinę ekstraktu z wanilii. Gotowy makaron można udekorować listkami mięty albo melisy.
Wersja ze śmietaną nie jest jedyną. Mama mojego kolegi robiła rewelacyjny makaron z truskawkami i słodkim twarogiem. Rozgniatała twaróg ze śmietaną i cukrem, dodawała truskawki, które również lekko rozgniatała widelcem i mieszała wszystko z makaronem. Jeszcze inna opcja to zrobienie sosu truskawkowego ze słodkiego serka homogenizowanego (waniliowego) wymieszanego z truskawkami.
Wiem też, że niektórzy jedzą to danie podawane na ciepło. Przyznam, że zupełnie nie przekonuje mnie taka wersja – u mnie zawsze to było danie na zimno. Czasem wręcz, kiedy babcia zrobiła bardzo dużo sosu, była to właściwie truskawkowa zupa z makaronem, a nie makaron z truskawkami, taki chłodnik na słodko. A ty jaką wersję najbardziej lubisz?
Czytaj też:
Moja babcia zawsze tak robiła kompot z truskawek. Smakował obłędnie, a owoce nigdy się nie rozpadałyCzytaj też:
Te truskawkowe serca zrobisz ekspresowo. Z gotowym ciastem francuskim są banalnie proste