To danie zawsze jest zaskoczeniem na spotkaniach przy grillu. „Serio, chcesz kłaść arbuza na ruszt?” – będą pytać inni. A już chwilę później będą prosić o dokładkę i pytać, jak robi się to soczyste cudo.
Jak zrobić arbuza z grilla?
Sekret arbuza w tym wydaniu tkwi w połączeniu smaków: słodkiego, słonego i ostrego. Uzupełniają się one, wzajemnie się podbijając. Do tego dochodzi świeżość mięty i przyjemna soczystość ciepłego arbuza. Danie robi się szybko, chodzi o to, aby arbuz przypiekł się lekko z obu stron. Na jednej z nich układamy dodatki i wyjątkowa przekąska gotowa.
Przepis: Grillowany arbuz z fetą
Nietypowa przekąska na grilla.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 151 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry arbuza
- 200 g sera feta
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZ kawałków arbuza odkrój skórkę. Fetę rozdrobnij, papryczkę i miętę posiekaj. Skrop arbuzy oliwą z oliwie i ułóż na rozgrzanym ruszcie.
- Grillowanie arbuzaKiedy arbuz zrumieni się, przełóż go na drugą stronę. Posyp fetą, miętą i kawałkami papryczki, dopraw solą i pieprzem. Grilluj kilka minut i podawaj od razu.
Takie arbuzy będą idealną przystawką w oczekiwaniu na wymagające więcej czasu na ruszcie mięsa, warzywa czy ryby. Ale grillowane arbuzy z fetą można także podać jako dodatek do mięs, na przykład zamiast sałatki.
Grillowane arbuzy to danie, które będzie też idealnym wyborem dla osób, które szukają dań zdrowych, lekkich i niskokalorycznych. Zamiast tłustej kiełbasy, z pewnością lepiej zajadać się aromatycznymi arbuzami podanymi na ciepło.
Jak grillować arbuzy?
Arbuzy można wykorzystać do potraw z grilla na wiele sposobów. Można je podać w wersji deserowej i wrzucić na ruszt z innymi owocami (np. brzoskwiniami czy jabłkami), ale warto pamiętać, że arbuzy idealnie będą się komponowały także z wytrawnymi dodatkami.
Możesz je nadziewać na szaszłyki i dodawać do sałatek, które serwujesz do dań z grilla. Podobnie jak w naszym przepisie na grillowane arbuzy z dodatkiem fety, również w sałatkach warto go łączyć albo z fetą, albo z serami kozimi (i generalnie: ze słonymi dodatkami). Przed grillowaniem można posmarować arbuza dowolną marynatą albo samym miodem. Ważne jest, aby nie trzymać arbuza zbyt długo na ruszcie. Kilka minut mu w zupełności wystarczy.
Czytaj też:
Najlepsze sałatki na grilla. Sprawdzone przez nas przepisyCzytaj też:
Połóż na grilla te owoce. Mogą być deserem albo dodatkiem do mięsa