Zawsze robię to zanim zacznę gotować ryż. To ważne nie tylko dla jego smaku

Zawsze robię to zanim zacznę gotować ryż. To ważne nie tylko dla jego smaku

Dodano: 
Płukanie ryżu
Płukanie ryżu Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Ryż przed spożyciem trzeba ugotować. A ja przed gotowaniem zawsze go płuczę. I nie chodzi tu wyłącznie o o usunięcie ewentualnych zanieczyszczeń. Korzyści z płukania ryżu jest znacznie więcej.

Ryż to jedno z najpopularniejszych zbóż na całym świecie. Polacy też często po niego sięgają i to nie tylko po to, by podać go do obiadu. Ryż to popularny składnik farszu do gołąbków czy sałatek. Uwielbiamy też ryż zapiekany z jabłkami. By jednak ryż miał idealny smak i konsystencję, trzeba go odpowiednio ugotować. A żeby ta sztuka się całkowicie udała, wcześniej warto go wypłukać. Dlaczego?

Dlaczego warto płukać ryż przed gotowaniem?

Wiele osób sięga po ryż w saszetkach i gotuje go zgodnie z zaleceniami producenta. Wkłada go więc do wody i gotuje, aż zrobi się miękki. Ja przyznam szczerze, że nawet gdy kupię ryż w saszetkach i tak go otwieram, płuczę i gotuję bez torebek. Wiadomo przecież, że część plastiku migruje w czasie gotowania do ryżu, co może w przyszłości powodować problemy zdrowotne.

A płukanie ryżu daje też inne korzyści. Po pierwsze możemy w ten sposób usunąć z powierzchni ziaren zanieczyszczenia typu kurz czy inne drobinki, dzięki czemu po ugotowaniu ryż będzie miał lepszy smak. Po drugie, ryż może czasami przeniknąć zapachem opakowania czy miejsca, w którym był przechowywany. Wypłukanie go w wodzie usunie część zbędnych aromatów. I co ważniejsze, płucząc ryż, usuwamy z jego powierzchni luźną skrobię, która w czasie gotowania może powodować sklejanie się ziaren i przywieranie ich do dna garnka. Jeśli więc zależy ci na ugotowaniu ryżu na sypko, lepiej wypłucz ryż nawet kilkukrotnie, aż woda będzie przezroczysta.

Jak ugotować ryż na sypko?

Ryż na sypko jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych, a także do sałatek. By ugotować ryż na sypko, trzeba przestrzegać odpowiednich proporcji ryżu i wody i we właściwy sposób go gotować. Do gotowania na sypko przeznacza się ryż długoziarnisty, np. basmati, jaśminowy.

  • Przeznaczony do gotowania ryż należy dokładnie wypłukać. Można to zrobić w misce, zmieniając kilkukrotnie wodę i mieszając go łyżką lub umieścić ryż na sicie i przelewać go bieżącą wodą, także mieszając łyżką.
  • By ryż ugotował się na sypko, ważna jest proporcja ryżu do wody. Zwykle jest to 1 objętość ryżu na 2 objętości wody. W niektórych przypadkach wody może być 1,5 objętości. Najlepiej upewnić się, sprawdzając zalecenia producenta na opakowaniu.
  • Wypłukany ryż trzeba umieścić w garnku i zalać odpowiednią ilością zimnej wody. Teraz ryż należy zagotować, a potem zmniejszyć ogień do minimum i dalej gotować ryż ok. 15 minut pod przykryciem. W tym czasie ryżu nie należy mieszać, bo sprzyja to uwalnianiu skrobi, a tym samym kleistości ziaren.
  • Następnie ryż należy zestawić z ognia i pozostawić na ok. 10 minut pod przykryciem by „doszedł”. W tym czasie ziarna ryżu wchłoną cały płyn, zrobią się elastyczne i sprężyste.
  • Po tym czasie ryż warto przemieszać widelcem, by rozbić go na pojedyncze ziarna i by miał luźniejszą strukturę.

Czytaj też:
Obłędna zapiekanka z ryżu i sera z przepisu teściowej. Zaskoczyło mnie, do czego można ją dodać
Czytaj też:
Moja paella ma wyjątkowy smak i aromat. Sekretem przepisu jest popularna odmiana ryżu

Źródło: smaki.pl