Szparagi nadziewam na patyczki do szaszłyków. Ta ekspresowa przekąska robi u mnie furorę

Szparagi nadziewam na patyczki do szaszłyków. Ta ekspresowa przekąska robi u mnie furorę

Dodano: 
Grillowane szparagi
Grillowane szparagi Źródło: Shutterstock / Alexander Prokopenko
Zielone szparagi kocham w każdej postaci. Tym razem postanowiłem zaserwować je w formie szaszłyków. Smakują i wyglądają wykwintnie, a przygotowuję je w 15 minut.

Skusiłem się na przygotowanie szparagów na patyczkach do szaszłyków, ponieważ wyglądają elegancko i smakują wyśmienicie. Szparagi mają delikatny, lekko orzechowy smak, który doskonale komponuje się z czosnkiem, słonym sosem sojowym i kwaśnym sokiem z cytryny. To idealny dodatek do mięs i innych dań z grilla. Zrobienie tych szparagów z grilla jest bajecznie proste, a uwierzcie mi robią wrażanie.

Jak zrobić grillowane szparagi na patyczkach?

Grillowane szparagi smakują wyśmienicie, a robi się je ekspresowo. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie prostych składników. Większość z nich najczęściej masz w domu.

Wskazówka: jeśli lubisz sezamowy posmak, to oliwę z oliwek w moim przepisie możesz zamienić na olej sezamowy.

Przepis: Szparagi grillowane na patyku

Dzięki prostocie przygotowania i wyrafinowanemu smakowi są doskonałym wyborem na specjalne okazje. Zachwycają nawet najbardziej wymagających gości.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 500 g świeżych szparagów
  • sól
  • pieprz

Na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka sezamu
  • 1 pęczek zieleniny do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szparagówSzparagi dokładnie umyj i delikatnie osusz, a następnie odłam twarde końcówki (szparagi łatwo się łamią w odpowiednim miejscu). Następnie nabij po 5 szparagów na dwa patyczki do szaszłyków – jeden w dolej części warzywa, a drugi pod ok 2 cm pod główką szparagu.
  2. Przygotowanie marynatyW miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek (ewentualnie przeciśnięty przez praskę).
  3. Marynowanie szparagówPędzelkiem kuchennym posmaruj szparagi z obu stron przygotowaną marynatą. Następnie dopraw warzywa solą i pieprzem.
  4. GrillowanieTak przygotowane „szaszłyki” połóż na grillu i piecz przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż szparagi będą miękkie. Uważaj, aby ich nie przepalić.

Idealnie przygotowane szparagi są jędrne, ale miękkie. Po zdjęciu warzyw z grilla posyp je sezamem oraz świeżo posiekaną zieleniną – możesz wykorzystać bazylię, natkę pietruszki lub szczypiorek. Szparagi podawaj gorące jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Jak zrobisz szparagi na patyczkach w piekarniku?

Szparagi nadziane na patyczki do szaszłyków i uszykowane jak te na grilla możesz śmiało zrobić w piekarniku. To doskonała alternatywa dla grillowania, jeśli okaże się, że pogoda nie dopisała. W tym celu rozgrzej piekarnik do 200°C. Szparagi połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10-15 minut, obracając je w połowie czasu pieczenia.

Czytaj też:
Grillowanie szparagów w boczku to najlepszy sposób na to warzywo. Smakują obłędnie
Czytaj też:
Ekspresowe szparagi z patelni. Wystarczą 3 składniki i 5 minut smażenia, aby cieszyć się tym pysznym daniem