Sałatki ziemniaczane mają u mnie wiele odsłon. Lubię je za to, że są proste w przygotowaniu i sycące. Ich bazę stanowią ugotowane różnymi metodami ziemniaki (np. w wodzie lub na parze), a czasem ziemniaki pieczone. Sałatka będzie miała idealną konsystencję, jeśli wybierzesz odpowiednią odmianę bulw. Do sałatki ziemniaczanej polecam użyć typowych ziemniaków sałatkowych, które nie rozpadają się podczas gotowania i mieszania. Aby ziemniaki miały idealną konsystencję, najlepiej gotować je w mundurkach, choć jak wspominam poniżej nie jest to konieczne.
Przed nami kolejny weekend z grillowaniem. Tym razem polecam zrobić sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżej zieleniny. Przepis na nią jest dziecinnie prosty, a smakuje pysznie.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z zieleniną?
Smakiem sałatki ziemniaczanej z zieleniną możesz cieszyć się przez cały rok, bo przygotujesz ją nie tylko z młodych ziemniaków. Muszę jednak przyznać, że sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków smakuje najlepiej, zwłaszcza w połączeniu z zieleniną z własnego ogródka. Pamiętaj, żeby do sałatki wybierać zawierające dużo wody ziemniaki o niewielkiej zawartości skrobi. Ziemniaki mączyste rozpadają się podczas mieszania, tworząc mało apetyczną masę.
W poniższym przepisie wykorzystuję ziemniaki gotowane w mundurkach. Możesz również ugotować obrane ziemniaki. Jednak w takim przypadku zwróć szczególną uwagę na typ ziemniaków – jeżeli wybierzesz ziemniaki mączyste, to zaczną się rozpadać podczas gotowania i mieszania sałatki.
Porada: jeżeli chcesz skrócić czas gotowania, to wybierz małe ziemniaki, zwiększając ich liczbę – dwa i pół średniego ziemniaka na porcję sałatki to około 5 małych ziemniaków.
Przygotowanie potrawy jest bardzo proste – wystarczy pokroić ugotowane ziemniaki na mniejsze kawałki, dodać zieleninę i wymieszać z lekkim sosem. Polecam odstawić gotową sałatkę na kilkanaście minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Wyjmij sałatkę z lodówki na chwilę przed podaniem – najlepiej smakuje niezbyt mocno schłodzona.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z zieleniną
Sałatka ziemniaczana z dodatkiem świeżej zieleniny to prosty, ale bardzo smaczny dodatek m.in. do mięs i ryb. Jeżeli dodasz do niej np. szynkę lub ugotowaną fasolę, to stanie się samodzielnym posiłkiem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku lub cebulki dymki
Na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- cytryna
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniaków w mundurkachZiemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz pod bieżącą wodą, żeby usunąć resztki ziemi. Włóż ziemniaki do garnka, zalej wrzątkiem (do poziomu ziemniaków), dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości – około 20-30 minut. Ugotowane ziemniaki odcedź i przelej zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skórki. Robiąc sałatkę ziemniaczaną z młodych ziemniaków, możesz zrezygnować z obierania. Przed włożeniem ziemniaków do garnka dokładnie je wyszoruj, usuwając łuszczącą się skórkę miękką szczoteczką lub skrobaczką.
- Krojenie ziemniakówPokrój obrane ziemniaki w dużą kostkę lub plasterki. Jeżeli gotujesz małe ziemniaki, to pokrój je na ćwiartki. Przełóż pokrojone ziemniaki do dużej miski.
- Krojenie zieleninyKoperek, natkę pietruszki i szczypiorek (opcjonalnie cebulkę dymkę – białą i zieloną część) umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.
- Przygotowanie sosuCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jogurt naturalny połącz z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Łączenie składnikówDo miski z ziemniakami dodaj posiekaną zieleninę (możesz zostawić nieco zieleniny do dekoracji). Dopraw sałatkę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polecam dodać do sałatki ziemniaczanej z zieleniną nieco białego pieprzu lub grubo zmielonego/młotkowanego pieprzu kolorowego. Delikatnie wymieszaj składniki sałatki. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na około 15 minut do lodówki.
Z czym podawać sałatkę ziemniaczaną z zieleniną?
Sałatka ziemniaczana z zieleniną to doskonały dodatek m.in. do drobiu, wieprzowiny oraz ryb. Możesz ją podawać jako dodatek do obiadu, dań z grilla lub samodzielną przekąskę, serwując z pieczywem lub tostami.
Inne dodatki pasujące do sałatki ziemniaczanej
Do sałatki ziemniaczanej z zieleniną możesz dodać też inne rzeczy. Polecam m.in.:
- drobno pokrojony seler naciowy, świeżą kolendrę, świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi oraz inne świeże i suszone zioła m.in. majeranek, tymianek, oregano i rozmaryn,
- ugotowaną fasolę białą lub fasolę z puszki,
- pokrojoną w paseczki szynkę konserwową, szynkę wędzoną lub pieczoną, pieczonego kurczaka i indyka lub podsmażony boczek,
- ogórki konserwowe, ogórki kiszone, marynowane grzyby,
- pokrojoną w cienkie piórka cebulę (cebulę przed dodaniem do sałatki możesz umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem, będzie miała delikatniejszy smak).
Sos z majonezu oraz jogurtu możesz zastąpić sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i soku z cytryny. Jak widzisz sałatka ziemniaczana daje niemal nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o jej komponowanie.
Czytaj też:
Moja rodzina uwielbia te chrupiące ziemniaki z piekarnika. Podaję je jako przekąskę i dodatek do dańCzytaj też:
Do tych kapeluszy wkładam pyszny farsz. Robię prostą przekąskę z grilla, po którą wszyscy sięgają