Zakręcone ciastka z nutellą. Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego

Zakręcone ciastka z nutellą. Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego

Dodano: 
Zakręcone ciastka z kremem czekoladowym
Zakręcone ciastka z kremem czekoladowym Źródło: Shutterstock / Ivanna Pavliuk
Ciasto francuskie z nutellą to pomysł na błyskawiczną przekąskę na podwieczorek i do kawy. Chrupiące i mocno czekoladowe zakręcone ciastka smakują każdemu.

Czasem myślę sobie, że gotowe ciasto francuskie, które można kupić w niemal każdym sklepie, to jeden z najlepszych wynalazków współczesnego świata (oczywiście jeśli mówimy o ułatwianiu sobie życia w kuchni). Wystarczą proste składniki, aby wyczarować z niego przysmaki na każdą okazję. Błyskawiczne ciasto francuskie z nutellą to jeden z moich ulubionych przepisów. Wystarczy pół godziny i mam rewelacyjną przekąskę na słodko do kawy.

Jak zrobić ciasto francuskie z nutellą?

Potrzebujesz tak naprawdę dwóch składników: gotowego ciasta francuskiego i kremu orzechowo-czekoladowego. Dodatkowo jeszcze jajka, aby wysmarować ciastka przed pieczeniem (dzięki temu będą miały ładną skórkę). Jeśli masz taką możliwość, warto sięgnąć po ciasto francuskie robione na maśle, takie ciasto jest nieco droższe i można je znaleźć w zamrażarkach. Warto, bo smak jest o niebo lepszy, niż przy najtańszych ciastach zrobionych na bazie tłuszczów roślinnych.

Możesz do zrobienia ciastek wykorzystać dowolny krem orzechowo-czekoladowy. Ale możesz też zrobić domową nutellę. To oczywiście bardziej pracochłonne, ale taka przekąska zyska na smaku i będzie dużo zdrowsza. Zobacz, jak zrobić domową nutellę.

Aby uzyskać charakterystyczne zawijaski, nie potrzeba szczególnych umiejętności. Ciasto wystarczy wysmarować nutellą, złożyć na pół i pokroić w paski. Potem każdy z nich zwija się w spiralkę i gotowe. Oczywiście możesz zrobić ciastka w innym kształcie. Można też np. wysmarowany kremem płat ciasta zawinąć jak roladę i potem kroić na plasterki. Wówczas powstaną czekoladowe roladki.

Przepis: Ciasto francuskie z nutellą

Szybka przekąska na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
371 w każdej porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekPłat ciasta francuskiego dokładnie wysmaruj kremem orzechowo-czekoladowym. Złóż na pół i pokrój w równe paski. Każdy z nich zwiń w spiralkę i kładź na wyłożonej papierem blaszce.
  2. Pieczenie ciastekJajko rozmąć energicznie widelcem i posmaruj wierzch ciastek. Piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego.

Jeśli chcesz, wierch ciastek przed pieczeniem możesz dodatkowo posypać posiekanymi drobno orzechami lub migdałami. Gotowe ciastka można posypać przed podaniem cukrem pudrem.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Naleśniki z serem wychodzą mi perfekcyjnie. Poznaj idealny przepis krok po kroku