Na placki ziemniaczane Czesi mówią bramboráky. To chrupiące placuszki zrobione z tartych ziemniaków podawane ze śmietaną albo sosami grzybowym czy czosnkowym. Sekretem są przyprawy.
Jak zrobić czeskie placki ziemniaczane?
Jeśli robiłeś kiedykolwiek placki ziemniaczane, bez trudu poradzisz sobie z tym przepisem. To, co różni czeskie placki ziemniaczane od tych tradycyjnie robionych w Polsce, to dodatek przypraw. Obowiązkowy jest tu majeranek, wielu Czechów dodaje także kminek. Bramboráky zawdzięczają swój smak także czosnkowi. Ziemniaki do placków najlepiej zetrzeć na drobnej tarce (można wykorzystać do tego robota lub specjalną maszynkę do tarcia).
Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 placków.
Przepis: Bramboraky
Czeskie placki ziemniaczane
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Czeska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 5 jaj
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Robienie plackówDo ziemniaków dodaj resztę składników i wszystko wymieszaj. Smaż placki na smalcu, na dobrze rozgrzanej patelni.
Tradycyjne bramboráky, podobnie zresztą jak nasze placki ziemniaczane, smaży się na smalcu albo tłuszczu gęsim. Tak podajemy w przepisie, jednak śmiało możesz zamienić smalec na dowolny olej (dobrze sprawdzi się np. olej rzepakowy, który ma neutralny smak).
Z czym podawać bramboráky?
Od razu uprzedzamy tych, którzy placki ziemniaczane kochają jeść ze śmietaną i cukrem – w tym przypadku zdecydowanie to odradzamy. Czeskie placki ziemniaczane wymagają wytrawnych dodatków. Jeśli chcesz się poczuć jak w czeskiej knajpie, podaj placki z duszoną kapustą i kawałkiem wędzonego mięsa. Takie zestawienie w Czechach nazywa się cmunda po kaplicku lub kaplická cmunda. Mięso i kapusta są wówczas serwowane w złożonym na pół placku. Często też smaży się wówczas na patelni wędzone mięso i na nie bezpośrednio kładzie ciasto, a potem jedynie dodaje duszona kapustę.
Czesi lubią też serwować placki z surówkami, np. surówką z marchewki albo selera. Idealnie sprawdzi się tu też sama śmietana, ale też wszelkiego rodzaju sosy na bazie śmietany (zarówno podawane na ciepło, jak i na zimno). Doskonałym wyborem będzie tu sosy grzybowe – zarówno z grzybów leśnych, jak i z pieczarek). Takie placki można też podać z mięsnym sosem lub wegetariańskim gulaszem.
Czytaj też:
Zamiast ziemniaków ścieram inne warzywo. Tymi plackami zajada się cała moja rodzinaCzytaj też:
Placuszki z serka wiejskiego kochają nie tylko dzieci. Słodki posiłek w pół godziny