Śmietana ci nie służy? Spróbuj mizerii po chińsku. Jest pełna smaku

Śmietana ci nie służy? Spróbuj mizerii po chińsku. Jest pełna smaku

Dodano: 
Mizeria po chińsku
Mizeria po chińsku Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Mizeria to uwielbiany dodatek do obiadu. Jednak dla niektórych połączenie ogórków i śmietany jest ciężkostrawne. Dlatego dziś proponujemy mizerię po chińsku. Nie zawiera śmietany i jest pełna smaku.

Mizeria jest idealnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Doskonale smakuje podana do kotletów schabowych i mielonych, a także do pieczonych mięs i drobiu. Za sprawą ogórków wnosi do posiłku przyjemną świeżość i chrupkość, a śmietana dodaje soczystości. Wiele osób zastępuje śmietanę jogurtem naturalnym, jednak mimo to połączenie nabiału i świeżego warzywa nie każdemu wychodzi na zdrowie. Może warto więc spróbować ogórków w nieco innej wersji?

Jak zrobić mizerię po chińsku?

Ogórków przeznaczonych na tę mizerię lepiej nie obierać, bo jest wtedy smaczniejsza. Warto jednak wybrać warzywo o cienkiej, w miarę delikatnej skórce. Po przekrojeniu wzdłuż na połowę z ogórka można wydrążyć miąższ z nasionkami. Najłatwiej to zrobić przy użyciu łyżeczki. Jednak ja zwykle tego nie robię, a mizeria i tak jest smaczna.

Przepis: Mizeria po chińsku

Ogórki w wersji orientalnej

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryczki
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki sezamu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ogórkaOgórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na połowę. Pokrój w niezbyt cienkie półplasterki. Oprósz go solą, odstaw na 10 minut, odlej zebrany płyn.
  2. Dodawanie składnikówZąbki czosnku obierz, posiekaj. Papryczkę oczyść z nasion, drobno posiekaj. Czosnek i papryczkę dodaj do ogórków razem z octem, sosem sojowym i cukrem, wymieszaj.
  3. Polewanie olejemOlej rozgrzej na patelni. Dodaj sezam, chwilę go podpraż, przestudź. Olejem z sezamem polej ogórki, wymieszaj.

Co jeszcze można dodać do mizerii po chińsku?

Mizeria po chińsku jest smakowo nieco zbliżona do naszej polskiej mizerii. Balansuje się bowiem w niej smak słodki i kwaśny. Efekt ten uzyskuje się przez połączenie octu i cukru. W oryginale używa się octu ryżowego, jednak bez problemu można go zastąpić octem jabłkowym lub winnym, ewentualnie sokiem z limonki czy cytryny. Podobnie zresztą jest z olejem. Zalecany jest sezamowy, jednak można tu też użyć oleju arachidowego lub innego o neutralnym smaku, np. rzepakowego. Ja by nadać mu charakterystyczny aromat, podsmażam w nim sezam.

Co jeszcze warto dodać do mizerii po chińsku? Do ogórków w orientalnej wersji doskonale pasuje też cebulka dymka. Warto użyć jej wraz ze szczypiorem. Zamiast czosnku można użyć dostępnego teraz czosnku niedźwiedziego. Trzeba go tylko posiekać. Smak orientalnej mizerii doskonale podniesie też starty imbir czy posiekana, świeża kolendra.

Do czego podać mizerię po chińsku?

Mizeria po chińsku doskonale pasuje do dań orientalnych, ale nie tylko. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do smażonej ryby, potraw z wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Dobrze będzie harmonizowała z daniami podanymi z ryżem lub makaronem ryżowym.

Czytaj też:
Jest ranking najlepszych sałatek świata. Na liście aż cztery specjały z Polski
Czytaj też:
Ta wiosenna sałatka ze świeżych warzyw od razu znika ze stołu. Robię ją w 15 minut