Koktajl z mrożonych jagód to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych smoothie. Sprawdzi się idealnie wiosną, kiedy nie ma jeszcze świeżych jagód i innych sezonowych owoców. Wersję tego koktajlu zrobioną ze szpinakiem i zdrowymi ziarenkami siemienia lnianego oraz nasion chia nie bez powodu polecają dietetycy.
Jak zrobić koktajl z mrożonych jagód?
Wystarczy dobry blender i jagód nie trzeba nawet rozmrażać. Jednak jeśli nie lubisz bardzo zimnych napojów, wyjmij owoce z zamrażarki nieco wcześniej. Oczywiście jeśli robisz koktajl w sezonie, użyj świeżych owoców.
Przepis: Koktajl z jagód i szpinaku
Dietetyczne smoothie z mrożonych owoców.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1/2 szklanki świeżego szpinaku
- 1/3 szklanki mrożonych jagód
- 1 banan
- 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki nasion chia
- 1/2 łyżeczki siemienia lnianego
Sposób przygotowania
- Zmiksuj składnikiWszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładko.
Jeśli wolisz słodsze napoje, możesz swoje smoothie dosłodzić np. stewią. Możesz też dodać więcej napoju sojowego lub dolać wody, jeśli chcesz mieć nieco rzadszy koktajl.
Jak działa koktajl z mrożonych jagód?
Amerykańska dietetyczna Kristen Carli pisząca dla serwisu Eat This!, podkreśla, że smoothie z mrożonych jagód to numer jeden wśród dietetyków. „Chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, jednocześnie ciesząc się pysznymi i pożywnymi posiłkami? Nie szukaj dalej! Jako doświadczony dietetyk, dzielę się najlepszym przepisem na odchudzające smoothie. Bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, ten koktajl nie tylko wspiera twoje cele związane z utratą wagi, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych dla optymalnego zdrowia” – pisze Carli. Specjalistka do swojego smoothie dodaje także miarkę odżywki białkowej – dzięki temu szklanka napoju może zastąpić pełnowartościowy posiłek, np. śniadanie.
Jak tłumaczy dietetyczka, tym, którzy próbują schudnąć, zawsze poleca poszukiwanie dwóch konkretnych składników odżywczych: błonnika i białka. „Obydwa zwiększają uczucie sytości, co pomaga zapobiegać dodatkowemu podjadaniu. Ten koktajl jest bogaty w błonnik, który jest ważny dla trawienia i pomaga zachować uczucie sytości, pomagając w utracie wagi. Białko w proszku i mleko sojowe zwiększają zawartość białka w smoothie”– wyjaśnia.
Czytaj też:
Z kwiatów forsycji robię żółty napój witaminowy. Wystarczy zmiksować cztery składnikiCzytaj też:
Piję ten napój, kiedy nie mam czasu na śniadanie. Stawia na nogi, a robi się go w 5 minut