Idealne tzatziki robię w 15 minut. Bez tego sosu nie wyobrażam sobie pieczonych i grillowanych dań

Idealne tzatziki robię w 15 minut. Bez tego sosu nie wyobrażam sobie pieczonych i grillowanych dań

Dodano: 
Tzatziki
Tzatziki Źródło: Pexels / Shameel mukkath
Tzatziki podaję jako dodatek do warzyw, pieczywa, gyrosa oraz mięs i ryb – szczególnie tych z grilla. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny sos tzatziki.

Zimne sosy często goszczą na moim stole, stanowiąc niezbędny dodatek do wielu potraw, które serwuję m.in. podczas rodzinnych imprez. Jednym z moich ulubionych jest domowy grecki sos tzatziki. Bardzo często podaję go do gyrosa, różnych surówek, pieczonych ziemniaków oraz smażonych i grillowanych mięs oraz ryb. Wykorzystuję go również do domowej roboty podpłomyków, pity i chlebka naan, który podbił serca mojej rodziny. Tzatziki ma wyrazisty, orzeźwiający smak i kremową konsystencję. Od lat króluje na moim stole w sezonie grillowym.

Jak zrobić idealne tzatziki?

Kluczowymi składnikami sosu tzatziki są: gęsty jogurt grecki, starty ogórek, czosnek, oliwa z oliwek, sól i pierz. Można dodać sok z cytryny oraz świeży koperek lub miętę dla aromatu. Do sosu z poniższego przepisu czasami dodaję około 2 łyżki posiekanej świeżej zieleniny. Aby zrobić idealne tzatziki, kluczowym krokiem jest pozbycie się nadmiaru wody z ogórka. Zapobiega to nadmiernemu rozcieńczeniu sosu. Ważne jest również użycie możliwie najgęstszego jogurtu greckiego, co zapewni kremową konsystencję tzatzików.

Przepis: Tzatziki

Sos tzatziki ma orzeźwiający smak. Jest łatwy do zrobienia, a stanowi zdrowy dodatek do różnorodnych potraw z mięsa i warzyw oraz do pieczywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
51 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOgórki umyj, obierz (opcjonalnie) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Jeżeli ogórki są bardzo wodniste i mają dużo nasion, to przed tarciem lub krojeniem, usuń gniazda nasienne. Ogórki posól i odstaw na 5 minut, aby puściły sok, a następnie odciśnij je z nadmiaru wody na sitku, w dłoniach lub przez ściereczkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Jogurt grecki lub inny tłusty i gęsty jogurt naturalny przełóż do miseczki.
  2. Łączenie składnikówDo miseczki z jogurtem dodaj odciśnięte ogórki, oliwę z oliwek i czosnek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu tzatziki.
  3. PrzyprawianieGotowy sos tzatziki przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sos tzatziki najlepiej smakuje po odpowiednim schłodzeniu. Po jego zrobieniu, odstaw go do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Dzięki temu smaki dobrze się połączą, a dodatek do dań będzie bardziej orzeźwiający. Tak przygotowany sos podawaj do serwowanych na ciepło oraz na zimno mięs, ryb, surówek, warzyw i kanapek oraz różnych form pieczywa.

Tzatziki – przydatne wskazówki

Niektórzy wolą przed startem obrać ogórek ze skórki, szczególnie jeśli jest gruba lub gorzka, ale to kwestia indywidualna. W sezonie na krajowe świeże ogórki zawsze robię tzatziki z nieobranych ogórków. Jedynie myję je i pozbawiam ewentualnych kolców.

Ze smakiem sosu tzatziki warto eksperymentować, by dostosować go do swojego gustu. Możesz na przykład dodać do niego sok z cytryny, biały ocet winny, drobno posiekaną białą paprykę oraz świeże i suszone zioła np. miętę, koperek, natkę pietruszki, oregano lub tymianek.

Gotowy sos tzatziki możesz przechowywać 1-3 dni w lodówce.

Czytaj też:
Błyskawiczny sos jogurtowy z awokado. Idealny do wiosennych sałatek
Czytaj też:
Podpłomyk z przepisu babci. Wystarczą 3 składniki, aby szybko przygotować słowiański „chleb”