Te placki ziemniaczane zrobisz bez użycia tarki. Będą puszyste, jak żadne inne

Te placki ziemniaczane zrobisz bez użycia tarki. Będą puszyste, jak żadne inne

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / OnlyZoia
Mamy nie lada gratkę dla wielbicieli placków ziemniaczanych. Dziś zrobimy je pominąwszy najbardziej męczącą czynność, czyli ścieranie ziemniaków. Mimo to nasze placki ziemniaczane będą puszyste i pyszne.

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Jak najbardziej się da. I można to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym wystarczy sięgnąć po blender, w drugim po gotowane ziemniaki. Dziś właśnie zrobimy placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Przygotowuje się je bardzo prosto, a są puszyste i delikatne w smaku, jak żadne inne.

Jakie ziemniaki są najlepsze na placki ziemniaczane?

Na placki ziemniaczane najlepsze są odmiany ziemniaków zawierające dużo skrobi, a więc ziemniaki typu C. Należą do nich odmiany np.: Bryza, Boryna, Pokusa, Tajfun. Sprawdzą się tu też ziemniaki typu B, czyli zawierające przeciętne ilości skrobi. Są to np. Irga, Irys, Ignacy. Do ciasta na te ziemniaki można też dodać 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące po usmażeniu.

Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli nie wytłukliście ich przed schłodzeniem, możecie je podgrzać np. w kuchence mikrofalowej, przepuścić przez praskę i wystudzić.

Przepis: Placki ziemniaczane bez tarcia

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g gotowanych ziemniaków
  • 2 cebulki dymki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie i podsmażanie składnikówUgotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Cebulki dymki oczyść, cebulki pokrój w drobną kostkę, szczypior posiekaj. Cebulę zeszklij na łyżce oleju. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany szczypior, całość chwilę przesmaż, wystudź.
  2. Przygotowanie ciasta na plackiDo rozgniecionych ziemniaków dodaj cebulę z czosnkiem, a także jajko, mąkę, sporo soli i pieprzu. Wymieszaj masę.
  3. Formowanie i smażenie plackówZ masy ziemniaczanej formuj w dłoniach nieduże, płaskie placki. Kładź je na patelnię z odrobiną oleju i smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Z czym podać placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?

Placki z gotowanych ziemniaków najlepiej smakują podane z gęstą śmietaną i posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Można też do nich podać sos tatarski, chrzanowy lub czosnkowy.

Czytaj też:
Już nie wrzucam cebuli do placków ziemniaczanych. Zastąpiłam ją smaczniejszym dodatkiem
Czytaj też:
Wlej łyżkę do ciasta i wymieszaj. Placki ziemniaczane nie będą piły tłuszczu z patelni