Mało kto zostawia przygotowywanie świątecznych ciast na ostatnią chwilę. Przyrządzamy je zwykle już kilka dni wcześniej, rozkładając sobie pracę na etapy. Sztuką jest jednak właściwe rozplanowanie tego co i kiedy upieczemy, a także odpowiednie przechowywanie ciast. Od tego zależy bowiem nie tylko smak wypieków, ale przede wszystkim nasze zdrowie.
Jak należy przechowywać serniki?
Serniki to jedne z najbardziej wymagających ciast, jeśli chodzi o przechowywanie. A to dlatego, że składają się przede wszystkim z twarogu i jajek, a więc produktów białkowych, które dość szybko się psują. I nie chodzi tu tylko o pogorszenie smaku, ale przede wszystkim o to, że mogą się w nich rozwinąć bakterie. Z tego powodu serniki powinniśmy przechowywać tylko i wyłącznie w lodówce i to nie dłużej niż 4 dni.
Jak przechowywać baby i babki?
Pod względem przechowywania najbardziej wrażliwa jest baba drożdżowa. A to dlatego, że dość szybko obsycha i traci świeżość. Z tego powodu jej wypiek powinniśmy zostawić na sam koniec. Jeśli jednak masz już babę drożdżową w domu, zadbaj o to, by nie obeschła. W tym celu najlepiej zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki. Możesz ją tak trzymać do 10 dni. Przed podaniem warto ją wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika (150-160 stopni Celsjusza), a będzie smakować, jak świeża.
Babki ucierane, bez dodatku kremów można trzymać w temperaturze pokojowej 1-2 dni. Warto je jednak przykryć ściereczką kuchenną, by nie obsychały. Jeśli zanosi się na dłuższe przechowywanie, lepiej zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Tam wytrzymają nawet 10 dni.
Jak przechowywać mazurki?
Jeśli upiekłaś wcześniej kruche spody do mazurków, możesz je trzymać przykryte ściereczką w temperaturze pokojowej. Gdy jednak pokryjesz je słodką masą, szybciej zaczną się psuć. Dlatego wtedy najlepiej wstawić je do lodówki i trzymać do 3 dni.
To jest ważne przy przechowywaniu ciast w lodówce
Ciasta w lodówce powinny być przechowywane pod przykryciem lub zawinięte w folię spożywczą. Inaczej łatwo mogą chłonąć obce, intensywne zapachy, przez co staną się niesmaczne. Idealnie do tego celu nadają się pojemniki do przechowywania żywności. By jednak nie mieć problemu z wyjmowaniem ciasta, użyj pojemnika odwrotnie niż zawsze. A mianowicie połóż ciasto na części będącej pokrywką, a przykryj dolną, wysoką częścią pojemnika. Dzięki temu bez problemu i niszczenia dekoracji zdejmiesz ciasto z pokrywki.
Te ciasta z powodzeniem można mrozić
Jeśli jednak widzisz, że trwałość niektórych ciast niedługo dobiega końca, ich nadmiar możesz zamrozić. Dzięki temu wydłużysz ich przydatność do spożycia do nawet 2-3 miesięcy.
Do mrożenia doskonale nadają się serniki, mazurki i baby. Nie należy natomiast mrozić ciast z galaretką i z dodatkiem bezy. Przed zamrożeniem ciasto należy podzielić na porcje, a potem szczelnie zapakować np. w specjalny pojemnik do zamrażania lub w folię spożywczą.
Czytaj też:
Te ciasta na Wielkanoc na pewno się udadzą. 15 sprawdzonych przez nas przepisówCzytaj też:
Wsyp 1 szklankę do ciasta, a poczujesz różnicę. Ta babka makowa smakuje jak marzenie