Ryż zapiekany z jabłkami to kolejny smak dzieciństwa, za którym można tęsknić. Ta nieskomplikowana potrawa często serwowana była w domach i na stołówkach. Kusiła wspaniałym aromatem i miała delikatny słodko-kwaśny smak. Po prostu coś wspaniałego, idealnego na lekką kolację.
Pomysły na pyszną i szybką kolację
Jeśli nie chcecie jeść kanapek na kolację, macie naprawdę duży wybór innych, o wiele smaczniejszych potraw. Wystarczy tylko wspomnieć placuszki twarogowe czy pastę z awokado. Jednak w roli kolacji doskonale sprawdzą się też sałatki, naleśniki czy lekkie zapiekanki. Jedną z nich przypomnimy właśnie dzisiaj, a będzie to lekka zapiekanka z ryżu i jabłek.
Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?
Na ryż zapiekany z jabłkami najlepiej wybrać lekko kwaśne jabłka. Po uprażeniu i zapieczeniu będą miały orzeźwiający smak. Z obecnie dostępnych, najlepiej nadadzą się odmiany Bojken i Champion.
Przepis: Ryż zapiekany z jabłkami
Słodka zapiekanka z ryżu i jabłek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 630 w każdej porcji
Składniki
Na masę ryżową:
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 3,5 szklanki mleka
- 50 g masła
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
- sól
Na masę jabłkową:
- 5-6 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż opłucz, ugotuj na mleku z dodatkiem szczypty soli, cukrem i cukrem wanilinowym oraz połową masła.
- Prażenie jabłekJabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, podlej odrobiną wody, dodaj sok z cytryny. Praż na niedużym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Dodaj cynamon, dosłodź je do smaku.
- Zapiekanie ryżu z jabłkamiŻaroodporną formę natłuść masłem. Wyłóż do niej połowę ryżu, przykryj jabłkami, a potem pozostałym ryżem. Wierzch posyp wiórkami masła. Wstaw do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut.
Inne wersje ryżu z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami przed podaniem można polać syropem owocowym lub miodem. Warto go też zapiec razem z budyniem, przy czym budyń najlepiej będzie umieścić na wierzchu zapiekanki. Zapobiegnie on wysychaniu warstwy ryżu i dzięki niemu można będzie zrezygnować z wiórków masła kładzionych na wierzchu. Ryż niekoniecznie trzeba zapiekać z jabłkami, tylko ugotowany na mleku podać razem z prażonymi jabłkami. Smak prawie ten sam, tylko krótszy czas oczekiwania.
Czytaj też:
Zamiast kanapek robię tę sałatkę warstwową. To nasza ulubiona rodzinna kolacjaCzytaj też:
Placuszki bananowe z jogurtem. Pomysł na błyskawiczny posiłek