Te roladki z szynki zawsze są hitem na moim stole. Na tę Wielkanoc zrobię ich 2 półmiski

Te roladki z szynki zawsze są hitem na moim stole. Na tę Wielkanoc zrobię ich 2 półmiski

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Lubię takie dania, jak roladki z szynki. Szybko się je robi, wyglądają elegancko i wszyscy się nimi zajadają. W tym roku też nie może ich zabraknąć, bo cała rodzina już się o nie dopytuje.

Na Wielkanoc zawsze jest dużo pracy. Trzeba zrobić porządki, przygotować pyszne dania i upiec kilka ciast. Trudno ze wszystkim zdążyć. Dlatego zawsze stawiam na proste, a efektowne dania. Takie właśnie są roladki z szynki, bez których nie wyobrażam sobie wielkanocnego śniadania. Spójrzcie, jak prosto się je robi.

Z czego zrobić roladki z szynki?

Głównym składnikiem roladek z szynki jest oczywiście szynka. Najlepiej w tej roli sprawdza się szynka konserwowa, która ma regularny kształt i nie ma wędzonej skórki. Elegancko wygląda na półmiskach i łatwo się ją kroi. Oczywiście roladki można też przygotować z szynki wędzonej, gotowanej. Lepiej jednak wybrać taką o bardziej regularnym kształcie. Ważne, by w sklepie poprosić o nieco grubsze pokrojenie szynki, bo wtedy łatwiej uformować zgrabne roladki.

Do nadziania roladek ja zwykle używam pasty jajecznej z dodatkiem żółtego sera. Jest wyjątkowo wielkanocna. Dobrze też sprawdza się pasta z kremowego twarożku. Jednak w szynkowych roladkach można też ukryć sałatkę jarzynową czy jakąkolwiek inną sałatkę. By przygotowane roladki ładnie się trzymały, warto je obwiązać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką.

Jak zrobić roladki z szynki?

Gdy macie elegancko pokrojoną na krajalnicy szynkę, w pierwszej kolejności zajmijcie się przygotowaniem nadzienia do roladek.

Przepis: Roladki z szynki

Roladki z szynki nadziewane pastą jajeczną

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 20 plasterków szynki konserwowej
  • 10 jajek
  • 100 g żółtego sera w kawałku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pęczek szczypiorku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajek i seraJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Pokrój je w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Przygotowanie pastyW misce umieść jajka i ser. Dodaj do nich majonez, chrzan i tyle śmietany, by powstała gęsta masa. Połącz ją z połową posiekanego szczypiorku, dopraw do smaku.
  3. Formowanie roladekNa każdy plaster szynki wyłóż trochę pasty jajecznej, tak by jeden bok był wolny. Rolowanie szynki zacznij od posmarowanego brzegu i zakończ na wolnym. Powstałą roladkę obwiąż szczypiorkiem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki. Udekoruj je paskami papryki.

Jak przechowywać roladki z szynki?

Roladek z szynki lepiej nie robić z dużym wyprzedzeniem. Są na tyle proste, że można je przygotować rano. Dzień wcześniej warto jednak zrobić pastę jajeczną. Jeśli jednak nie chcecie się stresować, zróbcie roladki z szynki wieczorem poprzedniego dnia. Ułóżcie je w zamykanym pojemniku i wstawcie do lodówki. Jeśli nie macie odpowiednio dużego pojemnika, możecie je ułożyć na tacy i zawinąć folią spożywczą.

Czytaj też:
Nie mogę się zdecydować, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc. To moje 3 najlepsze typy
Czytaj też:
Przepis na szybki i bardzo dobry mazurek wielkanocny. Robię go zgodnie ze wskazówkami znajomej cukierniczki