Od dawna nie kupuję sosu tysiąca wysp. Mam szybki przepis na ten wyjątkowo smaczny dressing

Od dawna nie kupuję sosu tysiąca wysp. Mam szybki przepis na ten wyjątkowo smaczny dressing

Dodano: 
Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Sos tysiąca wysp to wyjątkowo uniwersalny dressing. Można dodawać go np. do kanapek, sałatek i potraw z grilla. Sprawdź przepis na domowy sos tysiąca wysp.

Przepis na oryginalny sos tysiąca wysp zawiera tylko kilka prostych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Nie warto wybierać sklepowego dressingu. Domowy smakuje o niebo lepiej i wychodzi taniej. Jego podstawę stanowi majonez, do którego dodaje się ketchup lub sos pomidorowy, co nadaje mu charakterystyczną, lekko różową barwę.

Jeżeli zwykle kupujesz sos tysiąca wysp w sklepie, to z pewnością zauważasz różnicę w smaku dressingów różnych producentów. Dzisiaj zachęcam cię do wypróbowania domowego sosu tysiąca wysp. Moja rodzina zachwyca się jego bogatym smakiem i aromatem. Ja natomiast lubię ten dressing za to, że nie zawiera zbędnych dodatków. Sos możesz przechowywać 2-3 dni w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Przepis: Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp jest przykładem, jak z pozornie prostych składników można przygotować sos o bogatym i wielowymiarowym smaku. Jest słodko-kwaśmy i ma wyraziste nuty pikantności.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
288 w każdej porcji

Składniki

  • 250 ml majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1/3 łyżeczki sosu tabasco
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 1/2 małej cebuli czosnkowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka zalewy z ogórków konserwowych
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMajonez, ketchup, sos tabasco i zalewę z ogórków konserwowych przełóż do miseczki. Ogórki konserwowe bardzo drobno posiekaj i odsącz na sitku z nadmiaru płynu. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz również użyć ręcznego lub elektrycznego rozdrabniacza do warzyw. Posiekane składniki przełóż do miski z majonezem, ketchupem, sosem tabasco i zalewą z ogórków.
  2. Mieszanie i przyprawianieDokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu Tysiąca Wysp. Do sosu Tysiąca Wysp dodaj mieloną paprykę słodką oraz sól do smaku.
  3. ChłodzeniePrzykryj miseczkę z sosem tysiąca wysp folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Do czego pasuje domowy sos tysiąca wysp?

Schłodzony sos tysiąca wysp podawaj do kanapek, sałatek, domowych burgerów i innych potraw. Ten uniwersalny w zastosowaniu sos doskonale pasuje zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło.

Jest klasycznym dressingiem do sałatek, zwłaszcza tych z liśćmi sałaty, pomidorami, ogórkami i jajkiem oraz do jajek w każdej postaci, szczególnie tych na twardo. Nadaje też wyjątkowego smaku burgerom zarówno wołowych, jak i wegetariańskich. Można wzbogacać nim smak kanapek z wędlinami, serami lub wersji wegetariańskiej. Świetnie pasuje jako dodatek do smażonych lub grillowanych mięs i ryb oraz owoców morza, takich jak krewetki.

Sprawdza się również do dań z warzyw. Sos tysiąca wysp może być używany jako dip na przykład do pieczonych batatów, marchewki czy kalafiora. Warto też pamiętać, że jako alternatywa dla ketchupu czy majonezu, sos tysiąca wysp świetnie komponuje się z frytkami, pieczonymi ziemniakami, kotletami czy plackami ziemniaczanymi.

Sos Tysiąca Wysp – przydatne wskazówki

Do sosu tysiąca wysp użyj wysokiej jakości majonezu oraz ketchupu. Ja uważam, że najlepszy wychodzi z domowego ketchupu. Zawsze przygotowuję go w sezonie, gdy jest wysyp rodzimych pomidorów.

Gotowy sos możesz doprawić płatkami chili, pieprzem i innymi przyprawami. Jeżeli preferujesz łagodne smaki, zrezygnuj z dodawania sosu tabasco.

Czytaj też:
Mieszam majonez i trzy składniki. To najlepszy sos serowy do mięs i przekąsek
Czytaj też:
Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń